Áfonyalé: jobb, mint gondolná

Az áfonyalevet fogyasztók vérnyomása optimálisabb – állítják az amerikai szakértők, akik szerint a gyümölcsben lévő polifenoloknak köszönhető a jótékony hatás. Szerencse, hogy a polifenolok csupán egy nagy pohárnyi áfonyalének megfelelő távolságra vannak tőlünk. Az alma, a szőlő és a cseresznye valamivel kevesebbet tartalmaz belőlük – mondják a kutatók.

Az amerikai mezőgazdasági minisztérium által felkért szakemberek két csoportra osztották a kísérletben résztvevőket, akik a megfigyelési időszakban mindannyian ellenőrzött étrendet folytattak. Egyik felük naponta csaknem 4 deciliter alacsony kalóriatartalmú áfonyalevet ivott a diéta részeként, míg a többiek ugyanolyan színű és ízű „placebót” kaptak.

Jótevőnk, az áfonyaA kutatók rögzítették a résztvevők különböző vizsgálati eredményeit, például a vérnyomást, illetve a vérzsír- és vércukorszintet. Az áfonyalevet kortyolóknál nyolc hét múlva minden lelet javult, ezzel 15 százalékkal csökkent a stroke kockázata, továbbá tizedével a szívbetegségé.

A kísérlet elején és a végén a C-reaktív fehérje szintjét is megmértük, ami rámutat a testben lévő esetleges gyulladásra – magyarázta Christina Khoo professzor. Ezek az értékek együttesen árulkodnak arról, hogy mekkora az egyénnél az olyan egészségügyi problémák kialakulásának veszélye, mint a cukor- vagy szívbetegség, illetve a stroke. Az eredmények alapján a polifenolok hozzájárulnak a szervezet védelméhez, és hatékony fegyvernek bizonyulnak a gyakori betegségek megelőzésében. Szerencse, hogy a polifenolok csupán egy nagy pohárnyi áfonyalének megfelelő távolságra vannak tőlünk. Az alma, a szőlő és a cseresznye valamivel kevesebbet tartalmaz belőlük – fejtette ki Khoo.