Alkoholmentes szeder- és áfonyabor diabéteszeseknek

A cukorbetegség napjaink egyik mind jobban előretörő és sajnos egyre erősödő ellensége. A világon ez a leggyakoribb anyagcsere-betegség, amely több mint 100 millió embert érint – akiket nyilvántartanak. Ebbe a számba még nem számítanak bele azok, akik potenciális cukorbetegek vagy azok, akik egyáltalán nem is tudnak róla, hogy diabéteszesek.

Áfonyalé: jobb, mint gondolná

Az áfonyalevet fogyasztók vérnyomása optimálisabb – állítják az amerikai szakértők, akik szerint a gyümölcsben lévő polifenoloknak köszönhető a jótékony hatás. Szerencse, hogy a polifenolok csupán egy nagy pohárnyi áfonyalének megfelelő távolságra vannak tőlünk. Az alma, a szőlő és a cseresznye valamivel kevesebbet tartalmaz belőlük – mondják a kutatók.

Havi fél kiló mínusz bogyós gyümölcsökkel

Évente több mint hat kilót is fogyhat, aki bogyós gyümölcsökkel helyettesíti a magas cukortartalmú uzsonnát. A csokoládét és a cukorkát érdemes ezekre cserélni – állítják a szakértők. Noha a „szupergyümölcsök”, az acai és a goji bogyó már széles körben ismert, a tudósok ezúttal az eper, a málna, a szeder és az áfonya hatását vizsgálták meg.

Áfonyalével tényleg megelőzhető a húgyúti fertőzés

Egy friss tanulmány kimutatta, hogy az áfonya hatóanyagai megállították a baktériumok csoportosulását és proliferációját. A szakértők szerint a gyümölcs kivonata akár orvosi eszközök fertőtlenítésére is alkalmas lehet. Az áfonyalé nemcsak a népi hagyomány szerint hat a húgyúti fertőzések ellen, hanem most már tudományos bizonyíték is van rá.

Miért olyan jó az áfonya?

Ez lehetett a hosszú barátság kezdete: az első angol bevándorlók az őslakosokkal együtt 1621-ben ünnepelték Amerikában a hálaadást – sült pulykával, tökkel, kukoricából készült kenyérrel és a savanykásan édes áfonyával. Így nevezték a zarándok atyák a húsos bogyós gyümölcsöt, mert piros virágzata egy daru fejére emlékeztetett. Az angol „Crane Berry”-ből utóbb áfonya lett, ám mivel az őslakosságot később csaknem kiirtották, az áfonya is feledésbe merült. A 20. sz. végén kezdett nőni iránta az érdeklődés, és azóta is töretlen.

Az áfonya valóban gátolja a fertőzéseket

Az áfonyalé és az áfonyatartalmú étrendkiegészítők egy új kutatás szerint valóban segítenek a húgyúti fertőzések megelőzésében. Minden második nő szenved életében legalább egyszer húgyúti fertőzésben, 30 százalékuk pedig visszatérő húgyúti fertőzéseknek vannak kitéve. A kutatók már régóta vizsgálják, milyen hatást gyakorol az áfonya és az áfonyatartalmú termékek e fertőzések megelőzésében.

Bogyós gyümölcsökkel az emlékezőképességért

A bogyós gyümölcsök, például az áfonya és az eper segíthetnek megőrizni az agyi funkciókat – derült ki egy új kutatásból, amely a közelmúltban jelent meg az Annals of Neurology online kiadásában. Azok a nők, akik sokat ettek ezekből a gyümölcsökből, akár 2,5 évvel is késleltethették a kognitív öregedést. A kognitív képességek közé tartozik a gondolkodás, az emlékezés és az érvelés.

Az áfonya

Lehet, hogy ezentúl az áfonyát nem csak a hűtőszekrényben tároljuk majd, hanem a gyógyszeres szekrényben is. Festékanyagai az antocianinok, amelyek a kék színét adják, bioaktív tulajdonságúak, segítenek megőrizni az ember egészségét. Több antioxidánst és flavonoidot tartalmaz, mint bármely más gyümölcs vagy zöldség.

Az áfonya újabb egészségvédő hatásai

Az áfonya az egyik legegészségesebb élelmiszer. Erre a következtetésre jutottak az amerikai kormány által finanszírozott kutatók, akik az áfonya húgyúti fertőzésekben tapasztalt, már ismert jótékony hatása mellett más betegségekre is kiterjesztették vizsgálataikat.

Az áfonyalé helyettesítheti az antibiotikumok használatát

Természetgyógyászok régóta ismerik az áfonyalé áldásos – elsősorban húgyúti fertőzésekben gyógyszereket helyet­tesítő – hatását a szervezetre. Most tudományos kutatással, bizonyítékokkal sikerült alátámasztani ennek az antibakteriális hatásnak a biokémiai mechanizmusát.