Az áfonya

Lehet, hogy ezentúl az áfonyát nem csak a hűtőszekrényben tároljuk majd, hanem a gyógyszeres szekrényben is. Festékanyagai az antocianinok, amelyek a kék színét adják, bioaktív tulajdonságúak, segítenek megőrizni az ember egészségét. Több antioxidánst és flavonoidot tartalmaz, mint bármely más gyümölcs vagy zöldség.

Mit kell tudni az áfonyáról?

Az áfonya (Vaccinium myrtillus) a hangafélék családjába tartozó gyümölcstermő cserje. A fekete áfonya mellett még ismert a vörös áfonya és a tőzegáfonya is. Színe a kéktől a sötétliláig terjed, és egy fehéres-szürke viaszos védőréteggel van bevonva. Az Amerikai Egyesült Államok és Kanada hegyvidéki erdőiből származik. A termesztés során nem szükséges növényvédő szereket használni, mert csak a madarak fogyasztják előszeretettel. E gyümölcsök tálalása nagyon egyszerű, mert csak elővesszük a hűtőszekrényből, és leöblítjük a szemeket.

Az áfonya és a rákmegelőzés

Az áfonya egy olyan bogyós gyümölcs, amely jó vitamin-, ásványi anyag-, növényi rost-, fenol-, és flavonoid forrás. Káliumtartalma magas, a nátriumtartalma pedig alacsony. A fenolok fontos védelmet biztosítanak a szívkoszorúér-megbetegedések, az agyvérzés (stroke) és a rák ellen. Ugyanakkor segítenek megelőzni a fogszuvasodást és a húgyúti fertőzéseket. Más friss vagy fagyasztott gyümölcshöz és zöldséghez hasonlóan – C-vitamint és E-vitamint tartalmaz, amelyekről tudjuk, hogy kiváló antioxidánsok. Egy csészényi áfonya 14 mg C-vitamint és 0,8 mg E-vitamint tartalmaz. Az áfonya nem tartalmaz nátriumot, zsírt vagy koleszterint, és alacsony a kalóriatartalma. Egy adag áfonyában több antioxidáns van, mint bármely más gyümölcsben vagy zöldségben, ugyanis az áfonya kék színét adó antocianinok is antioxidáns hatásúak. Az antioxidánsok védik a szervezetet a szabad gyökök káros hatásai ellen, csökkentik a krónikus betegségek: szív-érrendszeri betegségek és talán a Parkinson- és az Alzheimer-kór kockázatát, lassítják az öregedést, és fontos szerepük van a rákmegelőzésben. A szabad gyökök olyan instabil molekulák, amelyek számos degeneratív betegségnek az okozói. Ide sorolhatjuk a szív- és érrendszeri betegségeket, a rákos megbetegedéseket, a szürke hályogot és a szemfenéki meszesedést (makula degenerációt). A szabad gyökök oxidatív stresszt okoznak, amely károsítja az emberi DNS-t.

Lassítja az öregedést

Az áfonyában található flavonoidok védőfaktorként hozzájárulnak az öregedési folyamatok lassításához, és az idős korral járó betegségek kialakulásának megakadályozásához. A kanadai tudósok együttműködve az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumával és a Tufts Egyetemmel, állatkísérletekben tanulmányozták, milyen hatásaik vannak az idegrendszerre. A patkányokon végzett kísérletek azt jelzik, hogy az áfonya segít megoldani az emlékezési problémákat, lassítja az öregedést és a motoros funkciók elvesztését. Elsősorban a diétás módszernek van hatása az öregedésre. Már ki is dolgoztak egy módszert az áfonya hatóanyagainak kivonására. A fogyasztók ugyanis a felmérések szerint leginkább olyan terméket kívánnak, amely jó ízű, nem tartalmaz adalékanyagokat és sokáig eláll a polcon. Jelenleg nagy a lelkesedés, mert úgy hiszik, hogy már csak egy lépés van hátra ahhoz, hogy az áruházakba kerüljön a vásárlók igényeinek megfelelő gyógyhatású készítmény.

Hogyan tároljuk a magas tápértékű áfonyát?

  •  Ne tároljuk zárt tasakokban vagy edényekben, mert vizet szívhat magába.
    Szedés után fagyasszuk le, hogy hosszabb ideig felhasználható legyen.
    A frissen szedett vagy a kiolvasztott gyümölcsöt két hét alatt el kell fogyasztanunk.
    Csak közvetlenül a tálalás előtt mossuk meg, különben meglágyulnak a szemek.

Hogyan építhetjük be az áfonyát egészséges étrendünkbe?

A friss vagy fagyasztott áfonyát hozzáadhatjuk a reggelire előkészített gabonapehelyhez. Tízóraira vagy uzsonnára fogyaszthatunk sima joghurtot, amelybe áfonyát teszünk. Turmixgéppel az áfonyából és lefölözött tejből pépet készíthetünk. A mazsolát helyettesíthetjük áfonyával. Az áfonya egy olyan bogyós gyümölcs, amelynek rendkívül jó gyógyhatása van szervezetünkre. Készíthetünk muffint is áfonyával. Az áfonyazselé nagyon jól jöhet a téli hónapok alatt. Körülbelül négy csésze áfonyából finom áfonyapitét készíthetünk – egy jó meglepetés lehet a családunk számára.

Citromos-áfonyás kalács

Azok, akik szeretnek reggelire édességet enni, azok néha leválthatják a zabpelyhet, mondjuk citromos-áfonyás kalácsra. A kalács tele van édes áfonya darabokkal, és ha sütés után azonnal bekenjük citromos glazúrral, nem csak az aromáját veszi át, hanem meg is puhul.

Nagyon hasonlít az egyensúlytésztához, így a nap bármely szakaszában fogyasztható. A citrom képes minden más gyümölcsből a legjobbat kihozni. Számos receptben használnak citromhéjat, mert abban rejtőzik a citrom valódi aromája. (Vásároljunk lehetőleg bio-citromot vásárolok, mert a kereskedelmileg termesztett citrom héja rovarirtó maradványokat tartalmazhat.) Ettől függetlenül használat előtt mindig mossuk meg jó alaposan. A vad áfonya és annak termesztett rokona is tökéletesen megfelel a célra. Mivel az áfonyát műanyag tasakokban árulják, ellenőrizzük le, nincs-e az alján nedves vagy foltos terület. Nyissuk ki a tasakot, és ellenőrizzük az áfonyák színét és állapotát. A fehér virág természetes védelmet nyújt a nap ellen, és emellett a frissesség jeleinek számítanak. Amikor friss áfonyát keverünk a masszába, legyünk óvatosak, hogy ne törjenek össze és ne színezzék be az egészet kékre. Ha nagyobb szemű gyümölcsöt használunk, akkor sütés közben az lecsúszik a kenyér aljára, ezért használjunk inkább kisebb szemű áfonyát.

Hozzávalók:

A recept egy kalács készítéséhez elegendő.

1 ½ csésze (195 g) teljes kiőrlésű liszt
1 teáskanál sütőpor
¼ teáskanál só
6 evőkanál (85 g) szobahőmérsékletű, sótlan vaj
¾ csésze (150 g) barna cukor
2 nagy tojás
½ teáskanál tiszta vanília kivonat
1 evőkanál reszelt citromhéj
½ csésze (120 ml) tej
1 csésze friss áfonya

Citromos glazúr:

  • ¼ csésze (50 g) barna cukor
  • 2 evőkanál friss citromlé

A citromos-áfonyás kalács elkészítése:

Melegítsük elő a sütőt 180 Cº-ra és helyezzük a rácsot a sütő középső részébe. Vajazzuk ki a 23 x 13 x 8 centiméteres tepsi alját és belső oldalát. Egy külön tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport és a sót. Az elektromos mixer táljában verjük fel a vajat, amíg meg nem puhul (kb. 1 percig). Adjuk hozzá a cukrot, majd ismét addig verjük, amíg jó puha és habos nem lesz. Törjük bele egyenként a tojásokat, és mindegyik tojás után keverjünk még egy keveset rajta. Kaparjuk le a tál oldalát, ha szükséges. Adjuk hozzá a vanília kivonatot és a citromhéjat. Állítsuk lassú fokozatra a mixert, és adjuk hozzá a lisztes keveréket (három részletben) és a tejet (két részletben) úgy, hogy a liszttel kezdjük, és fejezzük be. Miután jól összekeveredtek, tegyük bele az áfonyát. Öntsük a masszát a tepsibe, és hagyjuk sülni körülbelül 55-65 percig, vagy amíg a kalács aranybarna nem lesz, és a közepébe szúrt fogpiszkáló tisztán ki nem jön. Időközben egy kisebb fémedényben keverjük össze a cukrot és a citromlét, amíg a cukor el nem olvad. Amikor a kalács készen van, vegyük ki és tegyük a rácsra hűlni. Egy fogpiszkálóval szúrjunk apró lyukakat a kalács teljes felületére, majd kenjük be a tetejét a citromos glazúrral. Hagyjuk a tepsiben hűlni még 30 percig, majd vegyük ki és tegyük a rácsra. A legjobb, ha még aznap elfogyasztjuk.

(Forrás: Tudjunk meg többet az áfonyáról!, Hogyan gyógyít az áfonya?, Citromos-áfonyás kalács)