Kedves Látogatóink! Finanszírozási nehézségeink szponzor híján – 15 éves működés után – bennünket is arra kényszerítenek, hogy fogjuk vissza a tempót. Ezért már nem közlünk új cikkeket, de továbbra is elérhetők a keresőink, a holdnaptár, a kínai horoszkóp és a másfél évtized alatt megjelent írásaink.
Reméljük, hogy hamarosan lesz olyan üzleti partnerünk, aki akár tulajdonosként, akár üzemeltetőként lát fantáziát a Natúrszigetben, és kész tovább működtetni, fejleszteni az oldalunkat.
Továbbra is vigyázzanak magukra és szeretteikre!

Havi fél kiló mínusz bogyós gyümölcsökkel

Évente több mint hat kilót is fogyhat, aki bogyós gyümölcsökkel helyettesíti a magas cukortartalmú uzsonnát. A csokoládét és a cukorkát érdemes ezekre cserélni – állítják a szakértők. Noha a „szupergyümölcsök”, az acai és a goji bogyó már széles körben ismert, a tudósok ezúttal az eper, a málna, a szeder és az áfonya hatását vizsgálták meg.

A Loughborough Egyetem munkatársai kimutatták, hogy akik az édességekkel megegyező energiatartalommal gyümölcsöt majszoltak, a nap során 134 kalóriával kevesebbet fogyasztottak. Edzés nélkül ez havi közel fél kilós súlycsökkenést jelent, ráadásul hozzájárul a naponta ajánlott öt adag zöldség vagy gyümölcs penzum teljesítéséhez – aminek jelenleg az emberek csupán kis hányada tesz eleget.

„Eredményeink alapján a vegyes erdei gyümölcsök csökkentik a vacsoránál bevitt kalóriák mennyiségét. Ez a fogyókúra és a súlytartás lehet legegyszerűbb módja. Emellett a bogyósok fogyasztásának számos más egészségügyi előnye is van. A mérsékelt kalóriabevitel összeadódó haszna azt jelenti, hogy a kilók erőfeszítés nélkül tudnak leolvadni” – taglalta Dr. Lewis James, az intézmény egészségtudományi szakértője.

A négyhónapos megfigyelési szakasz során a bogyós gyümölcsöket uzsonnázó és tésztát vacsorázó csoport tagjai „kellemesen jóllaktak”, a délután cukros édességet kapók azonban csaknem ötödével többet ettek a nap utolsó étkezésénél.

Mivel fél kilogramm testzsír nagyjából 3 500 kalóriának felel meg, a napi bevitel ilyen mértékű csökkentése évi hat kiló fogyást eredményez.

Ha szívesen olvasna még a bogyós gyümölcsökről, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Itt a bogyós gyümölcsök idénye