Alkoholmentes szeder- és áfonyabor diabéteszeseknek

A cukorbetegség napjaink egyik mind jobban előretörő és sajnos egyre erősödő ellensége. A világon ez a leggyakoribb anyagcsere-betegség, amely több mint 100 millió embert érint – akiket nyilvántartanak. Ebbe a számba még nem számítanak bele azok, akik potenciális cukorbetegek vagy azok, akik egyáltalán nem is tudnak róla, hogy diabéteszesek.

A University of Illinois legújabb kutatási eredményei szerint a fekete áfonyából és a szederből készült, alkoholtartalmától megfosztott „bor” olyan pozitív hatásokkal lehet az egészségünkre, amelyek segítségével akár a cukorbetegség tünetei is enyhíthetők.

Szeder és áfonya

Megelőző állatkísérletek során a fekete áfonya csökkentette a vizsgálathoz felhizlalt egerek vércukorszintjét. Ez az eredmény annyira felkeltette Elvira de Meja, a University of Illinois táplálkozástudományi tanszékének ételkémikusának és kollégáinak figyelmét, hogy saját kutatásba kezdtek: vajon az áfonyából és szederből készült alkoholmentes italoknak van-e potenciális vércukorcsökkentő hatásuk.

Azt már régebben bizonyították, hogy ha az áfonyát vagy a szedret alacsony hőmérsékleten erjesztik, megnő az antocián tartalma. Az antociánok olyan pigmentcsoport, amelyet bizonyos növények és gyümölcsök tartalmaznak. Számos funkciójuk mellett bizonyítottan növelik az inzulin-érzékenységet, csökkentik a vércukorszintet és növelik az inzulin-kiválasztást.

De Meja és csapata hőkezelési eljárással megnövelt antocianin tartalmú áfonya- és szederkivonatot adott a felhizlalt egerek egy részének, egy másik részük egy antidiabetikus gyógyszert, Sitagliptint kapott, a harmadik csoport pedig sima vizet. A legjobb vércukoreredményt a megnövel antocianin tartalmú áfonya- és szederlevet fogyasztó egerek mutatták, meglepően még a Sitagliptint fogyasztó csoporténál is jobbat.

Bár az áfonyából és szederből készült borok nem helyettesíthetik a cukorbetegség kezeléséhez szükséges gyógyszereket, jó irányba terelhetik a betegek napi gyógyszerbeviteli mennyiségét. Gyógyszerekből pedig – bármilyen fontosak és biztonságosak is –, mégis az a legjobb, ha a lehető legkevesebbet kell szednünk.