Hallucinálhat, ha láncdohányos!

A dohányosok nagyobb eséllyel szenvednek skizofréniától – állítják a londoni King’s College kutatói. Noha a pszichózis és a dohányzás közötti összefüggésre több szakember is rámutatott már, de ez az első elemzés, amely a nikotin hallucinációra gyakorolt hatását is kiemeli: sok beteg azért lesz láncdohányos, hogy a pszichózis tüneteit csökkentse.

Hallucinálhat, ha láncdohányos!A szakemberek hatvanegy, egymástól függetlenül kutatás eredményét vetették össze, és megállapították: a dohányosok nagyobb eséllyel szenvednek skizofréniától. Noha a pszichózis és a dohányzás közötti összefüggésre több szakember is rámutatott már, de ez az első elemzés, amely a nikotin hallucinációra gyakorolt hatását is külön kiemeli: sok beteg ugyanis azért lesz láncdohányos, hogy a pszichózis tüneteit csökkentse.

A King’s College London összesen 14 555 dohányzó, és 273 162 nem dohányzó alany adatait vizsgálta. Kiderült, hogy a pszichózissal küzdők 57 százaléka már dohányzott, mielőtt a pszichózis kialakult volna náluk. Azok, akik napi szinten rágyújtanak, kétszer nagyobb eséllyel betegednek meg skizofréniával, és erős genetikai hajlam esetén a pszichózis egy évvel hamarabb megjelenik, mint nemdohányzó társaik esetében.

Felmerül azonban a kérdés, hogy vajon a nikotin csupán egyfajta enyhítése-e a pszichotikus tüneteknek a betegek részéről, vagy előidézheti, erősítheti is azokat. A kutatást vezető Dr James MacCabe professzor szerint nehéz ok-okozati összefüggéseket felállítani a hasonló elemzések tükrében, ezért mindenképpen érdemes további vizsgálatokat végezni, hogy tisztán lássuk a dohányzás szerepét a skizofrénia kialakulásában.