Nátrium-klorid: só a vérben

A két ásványi anyag, a nátrium és a klór leggyakoribb vegyülete együttesen alkotja a nátrium-kloridot, a táplálkozásban ismert asztali sót. A nátrium-klorid felelős az ingerületek idegekben történő vezetéséért, emellett segíti a sejtmembrán működését és számos enzim aktiválását. A nátrium a káliummal együtt szabályozza a szervezet folyadékháztartását.

Túl sok, túl kevésA nátrium és a klorid természetesen elsősorban a főzősóban és a kész levesekben található, ám a sonkában, kolbászokban, a kemény- és lágy sajtokban, továbbá a zöldségekben, mint a spenót, pácolt olajbogyókban és a répában is. A nyugati konyhák magas sótartalma révén a legtöbb ember túl sok nátriumot fogyaszt, ezért a nátrium napi 550 mg adagját gyakran túllépik. Ezt a mennyiséget tartalmazza:

  • 40 g Limburger sajt (a Pálpusztaihoz hasonló német sajt)
  • 50 g kemény sajtok
  • 50 g főzött sonka
  • 1 l teljes tej
  • 700 g hús
  • 750 g répa és spenót

Nátrium a szervezetben

Az emberi szervezetben körülbelül 70 mg nátrium található. Ennek több mint egyharmada a csontokban van, és szükség esetén a véráramba kerül. Az ásványi anyag legfontosabb funkciója a vízháztartás szabályozása, együtt a káliummal. Mind a túl sok, mind a túl kevés víz a szervezetben nagyon veszélyes, így a nátrium a víz egyenletes eloszlásában rendkívül fontos. A sav-bázis háztartás egyensúlyának fenntartásában a nátriumnak jelentős szerepe van. A nátriumrészecskék elektromos töltésük révén részt vesznek a vezetési ingerek továbbításában és az izmok, valamint a szívritmus aktiválásában.

A vér nátriumhiányának kompenzálása

Nátriumhiány nagyon ritkán fordul elő, mivel a nátrium gyakorlatilag minden élelmiszerben megtalálható. Erős izzadás, hányás és tartós hasmenés révén felléphet a vérben nátriumhiány. Ez általában vérnyomásesésben nyilvánul meg, melyhez olyan tünetek társulnak, mint a szédülés, fejfájás, hányinger és gyengeség. A nátrium-klorid hiánya okozhat görcsöket, sőt keringési elégtelenséget is. A gyomor-bélpanaszok kezelése, illetve az izzadás elkerülése, a kiegyensúlyozott sós étrend révén a nátriumhiány gyorsan megszüntethető.

A nátrium túladagolása

A nagy sótartalmú élelmiszerek fogyasztása révén bekövetkező nátrium túladagolást könnyebb átvészelni, mint a nátrium kiürülést. A nátrium túladagolása az egészséges embereknél alig vezet problémákhoz. Lehetséges tünetei az ödéma, ingerlékenység, nyugtalanság, fáradtság, szomjúság, vagy szédülés. Vesekárosodott betegeknél (veseelégtelenségben) magas vérnyomás is felléphet, ami veszélyes következményekkel jár.

(Németből fordította: Koncz László)