Az érelmeszesedés és a homogenizált tej

Bölcs tanács a táplálkozását javítani kívánó embereknek mindenféle tejtermék elkerülése, kivéve a nyers és homogénezés nélküli kultúrákat. A tej élet, erő egészség – szól a reklám. Mind több a bizonyíték, hogy a homogenizált tej fontos oka az egyre több érszűkületnek. A homogenizált tejet fogyasztók és az érszűkület kialakulása között szoros kapcsolat van.

A modern kardiológia atyja, Dr. Paul Dudly White 1911-ben végzett a Harvard Egyetemen. Abban az időben nem találkozott szívkoszorúér-trombózissal. Gyakorló orvosként, ha nagyon ritkán mégis előfordult ilyen eset, más városokból is eljöttek orvosok, hogy lássák a tüneteket. Ma azonban a betegség olyan elterjedt, hogy fiatalt és öreget is széles körben veszélyeztet.

UHT-tejet ne igyunk!Megszámlálhatatlanul sok tanulmány mutatja be a bizonyítékot, miszerint a koleszterin az érelmeszesedés fő oka. A szövettani vizsgálatok azt bizonyították, hogy az amerikai katonáknál a vietnami háború során 75%-ban magas koleszterin és érelmeszesedés alakult ki. Az átlagos életkor 22 év volt. Természetesnek gondolták, mert a koleszterin rendszerint jelen volt, ezért annak kellett lennie az érelmeszesedés fő okának. A feltételezés évtizedeken keresztül tartotta magát. Szinte minden táplálkozási előírás tartalmazza a koleszterin tartalmú élelmiszerek elhagyását.

A koleszterin szervezetünkben keletkezik. Nagyon fontos testünk működéséhez, minden sejtünk tartalmazza. Agyunkban is magas koncentrációban található. Szerepet játszik az idegi impulzusok vezetésében, így fontos építő és biokémiai szerepe van az endokrin előállításban is. A koleszterin szintetizálja a női és férfi hormonokat. Koleszterin nélkül a D-vitamint, mely a kalcium beépüléséhez szükséges, nem szintetizálódik. A májból származó epe is koleszterinből áll, nélküle a zsír emésztése nem megfelelő. A koleszterin fiziológiai fontossága bizonyított, nem véletlen, hogy szervezetünk folyamatosan előállítja. Az emberi szervezet megfelelő figyelmet fordít saját működésére.

A koleszterin-ellentmondásra Dr. Kurt A. Oster kardiológustól érkezett a válasz. Két szívinfarktusa ösztönözte arra, hogy kutassa az érszűkület folyamatának működését. Felfedezte, hogy a xanthine oxidase (Xo) nevű enzim, mely a tehén- és a kecsketejben is megtalálható, rendkívüli mértékben károsíthatja a szívet és az artériás szöveteket, ha a tej homogenizált. A nyers tejben levő zsír és Xo enzim a gyomorban és a vékonybelekben emésztődik. Mindkettő felhasználásra vagy eltávolításra kerül. A sok állat májában megtalálható Xo lebomlik húgysav-összetevőkre. Az emberi májban az Xo természetes módon van jelen. Egyik fő feladata a májban elhasznált plasmalogen megsemmisítése. A szervezet nem engedi, hogy az Xo bekerüljön a vérkeringésbe.

1932-től, a tej homogenizálásának kezdetétől, teljesen természetes módon kezdett növekedni az érszűkület-károsodások előfordulása. Négyzetcentiméterenként több száz kilogrammos nyomással, másodpercenként 1 000 méteres sebességgel halad át a tej a csöveken és finom szűrőkön. A zsírrészecskéket lebontja, azok ködfelhő szuszpenzióvá alakulnak. A homogénezési folyamat bekapszulázza az Xo enzimet parányi zsíros összetevőkké, melyeket liposzómának nevezünk. Ez megvédi az Xo-t a gyomorsavtól és lehetővé teszi, hogy áthaladjon a bélfalakon, majd a vérkeringésbe kerüljön.

A hiteles forrásA liposzómák keringenek a vérben, és lassan energiává átalakulva elégnek. A rejtett mag, a xanthine oxidase enzim előkerül. A veszélyes helyzet a máj védelmén kívül jön létre. Az Xo és a plasmalogen nem tudnak együtt, egy helyen létezni. A máj nem képes tárolni a plasmalogent, csak feldolgozni vagy megsemmisíteni. A frissen a vérkeringésbe került Xo enzimet semmi sem képes megállítani, ezért az a plasmalogent kezdi károsítani, mely az emberi szívizomsejtek membrán részének 30%-át teszi ki.

Szív- és keringési betegségekben elhunyt emberek szövetmintáiból teljes egészében hiányzik a plasmalogen. Xo enzim volt a helyén. Az artériás erek belső fala teljesen hiányzott. A keletkezett sérülések megkeményedtek a lerakódott ásványi anyagoktól. Zsírcsíkok és koleszterin vették körbe az újonnan létrejött plakkokat. A koleszterin jelenléte széleskörű találgatáshoz vezetett, azt állították, hogy a szívbetegség oka és nem eredménye a koleszterin.

Az Xo károsítása lassú folyamat. Hatása borzalmas. A legtöbb 10 éves, homogenizált tejet fogyasztó gyermeknél már valamilyen formában kialakult az érszűkület. A harcokban meghalt amerikai katonák szövetmintáiban az artériák olyanok voltak, mint a csövekben lerakódott mészkő.

A homogenizált tejet fogyasztó országok és az érszűkület kialakulása közötti kapcsolat szorosan összefügg. Azokban az országokban, ahol biztonsági okok miatt fogyasztás előtt forralják a tejet, az Xo enzim elpusztul. A forralás azonban teljesen elpusztítja a tejben levő vitaminokat, megváltoztatja a tej organikus összetételét, így az rothadó moslékká válik a bélben. Különösen gyermekeknél okozhat székrekedéses, krónikus náthás, szipogásos, megfázásos és mandulagyulladásos tüneteket.

Az egészségtudatos emberek alacsony zsírtartalmú vagy zsírmentes tejet fogyasztanak, ezek azonban csak lassítani képesek az Xo károsító folyamatát. Emellett az alacsony zsírtartalmú tej súlynövekedést okozhat. A farmerek zsírmentes tejjel hizlalják a sertéseket.

A kereskedelmi forgalomban kapható tejekről azt állítják, hogy D-vitaminnal dúsítottak. Sajnálatos, hogy a D-vitamin elősegíti az Xo aktivitását. Nem az Xo az érszűkület kialakulásának egyetlen forrása, de az egyik fő okozója.

Weixl-Várhegyi László
mérnök, radiesztéta, bioenergetikus,
fitoterapeuta, életmód- és táplálkozási tanácsadó, természetgyógyász
Tanácsadás