Sejtkárosító CT-vizsgálat

Egy kutatás azt mutatta, hogy a CT-vizsgálat sejtkárosodáshoz vezet. Az orvosi képalkotó vizsgálatokat egyre gyakrabban alkalmazzák a szívbetegség kezelésében, és ezek a vizsgálatok kis dózisú sugárzásnak teszik ki a betegeket. Azt azonban senki sem tudja pontosan, milyen hatással van rájuk ez a sugárzás, okoz-e rákot vagy más egészségügyi rendellenességet.

Sejtkárosító CT-vizsgálat„Az elmúlt évtizedben egyre gyakrabban alkalmazzák az orvosi képalkotó vizsgálatokat a szívbetegség kezelésében” – mondta a Journal of the American College of Cardiology: Cardiovascular Imaging július 22-i számában megjelent tanulmány vezető szerzője, Dr. Joseph Wu, a Stanfordi Szív-érrendszeri Kutatóintézet igazgatója.

„Ezek a vizsgálatok nagy mennyiségű kisdózisú sugárzásnak teszik ki a betegeket. Azt azonban senki sem tudja pontosan, milyen hatással van rájuk a kisdózisú sugárzás. Most azonban már rendelkezünk olyan technológiával, amellyel ki lehet mutatni ezeket a rejtett, sejtszintű változásokat is.”

Kísérletükben Wu és munkatársai 67 személy vérét vizsgálták meg az előtt, hogy szív CT-vizsgálaton estek át. A vizsgálatok után a kutatók fokozott sejtpusztulást és DNS károsodást is kimutattak ki a sejtekben. Azoknak a géneknek a kifejeződése is megnőtt, amelyek a sejtek regenerálásában vagy a sejtpusztulásban vesznek részt. A kutatók elmondták, hogy bár a CT-vizsgálat által károsított sejtek többsége regenerálódott, egy kis százalékuk elpusztult.

„Most már tudjuk, hogy még a CT-vizsgálatokból származó kisdózisú sugárzás is összefügg a sejtkárosodással” – foglalta össze a kutatást a tanulmány társszerzője, Dr. Patricia Nguyen. A szakértő ugyanakkor azt is hozzátette, hogy a kutatásból nem derült ki, hogy ez okoz-e rákot vagy bármilyen negatív hatást a betegekben. Dr. Nguyen szerint az eredményeknek arra kell ösztönözniük az orvosokat, hogy használják a CT-vizsgálatokkal kapcsolatos dóziscsökkentési stratégiákat.