Műtét helyett szemcsepp

Egy új szemcsepp feloldja a homályos látást okozó fehérjecsomókat. A szürkehályogot ma csak műtéti úton lehet kezelni, és bár az eljárás gyors és viszonylag kis beavatkozás, a szövődmények némi kockázatával jár. Az olcsó, könnyen beadható csepp a kísérletek során feloldotta a látást elhomályosító fehérjecsomókat, és akár öt éven belül forgalomba kerülhet.

Műtét helyett szemcseppA szürkehályogot jelenleg csak műtéti úton lehet kezelni, és bár az eljárás gyors és viszonylag kicsi beavatkozás, ez is a szövődmények némi kockázatával jár. Ráadásul az Egyesült Királyságban a pénz szűkében lévő egészségbiztosító meggondolja, hogy kinek támogatja a műtétet, ezért az ország bizonyos részein a betegek egy részével közölték, hogy még „túl jó” a látása a kezeléshez, pedig állapotuk már olyan súlyos, hogy képtelenek az autóvezetésre vagy az olvasásra. Más idős betegeknek csak az egyik szemén hajtják végre a beavatkozást.

Egy olcsó, de hatékony gyógyszer tehát azt jelentené, hogy sokkal több beteg juthatna hozzá a szükséges kezeléshez. Ráadásul nagyon izgalmas fejlemény az is, hogy ha időben elkezdik a szemcsepp használatát, akár meg is előzheti a szürkehályog kifejlődését.

Szürkehályog akkor alakul ki, amikor a szemlencsében lévő fehérjék összecsomósodnak, homályossá teszik a lencsét, és megakadályozzák a fény áthaladását. Ha nem kezelik, a betegség teljes vaksághoz vezethet, és a szürkehályog az a szembetegség, amely a legtöbb vakságot okozza világszerte.

Amerikai kutatók a Nature szakfolyóiratban most arról számoltak be, hogy egy lanoszterol nevű vegyület, amely természetes módon jelen van az egészséges szemben, feloldja a szemlencsét elhomályosító fehérjecsomókat. Kísérleteikben a lanoszterol tartalmú szemcsepp idős kutyáknál bevált, amelyeknél az emberekhez hasonlóan az öregedéssel szürkehályog alakult ki. A készítmény nyulak szemlencséjében is feloldotta a szürkehályogot.

A szakértők úgy vélik, hogy fiatal korban a szervezet által előállított lanoszterol mennyisége elegendő a bekövetkező fehérjecsomósodás feloldásához. Az öregedéssel azonban fokozódik a csomósodás mértéke, és a termelődő lanoszterol mennyisége már nem elegendő ahhoz, hogy megbirkózzon vele. Ennek következtében kialakul a szürkehályog.

A Kalifornia Egyetem San Diegó-i fakultásának munkatársai elmondták, hogy mivel a lanoszterol természetes módon előfordul az emberi szemben, gyógyszerként való használata kétségtelenül biztonságos, ezért az első klinikai kísérletek remélhetőleg már egy-két év múlva elkezdődhetnek.