Kedves Látogatóink! Finanszírozási nehézségeink szponzor híján – 15 éves működés után – bennünket is arra kényszerítenek, hogy fogjuk vissza a tempót. Ezért már nem közlünk új cikkeket, de továbbra is elérhetők a keresőink, a holdnaptár, a kínai horoszkóp és a másfél évtized alatt megjelent írásaink.
Reméljük, hogy hamarosan lesz olyan üzleti partnerünk, aki akár tulajdonosként, akár üzemeltetőként lát fantáziát a Natúrszigetben, és kész tovább működtetni, fejleszteni az oldalunkat.
Továbbra is vigyázzanak magukra és szeretteikre!

Díszít, ízesít, gyógyít

Ki gondolná, hogy az egyszerű petrezselyem zöldje Európa-szerte, a Közel-Keleten, és még Amerikában is az egyik leggyakrabban használt zöldfűszer, amely koránt sem csupán díszíti ételeinket. A petrezselyem nyersen is fogyasztható, előszeretettel használják az ételek díszítéséhez, de illatos-zamatos levele alapvető ételízesítő hozzávaló is.

A friss petrezselymet – amelyet helytelenül fehérrépának is neveznek – könnyen háztartásunk állandó elemévé tehetjük. Hidegtűrő növényről lévén szó, már kora tavasszal vethető, de akár cserépbe is elültethetjük bent a lakásban. Ha veszünk egy csokor petrezselymet gyökérrel együtt, akkor a zöld eltávolítása után a gyökeret nedves homokot tartalmazó edénybe tegyük. Fontos, hogy ablak mellé, világos helyre helyezzük el az elültetett gyökereket, és ügyeljünk arra, hogy a homok ne száradjon ki.

Fodros változatAmellett pedig, hogy alapvető főzési hozzávalóról van szó, a petrezselyem gyógyhatású is. A zamatos, aromás növény olyan értékes vitaminokat tartalmaz, mint például C- és B- vitamin, de fogyasztásával karotinhoz és káliumhoz is juttatjuk szervezetünket.

Ezeken kívül étvágygerjesztő hatást is tulajdonítanak neki, valamint a következő gyógyhatásokat: gyomorerősítő, gyulladáscsökkentő, vizelethajtó, étvágyjavító, vesetisztító, hólyaghurut elleni teák alkotórésze. Enyhe nyugtató hatása is ismert. Gátolja az allergiás tünetek kiváltására keletkező vegyület, a hisztamin elválasztását. Népi megfigyelések szerint a leheletet is frissíti, még a fokhagyma rendkívül erős aromáját is tompítani tudja.

Vigyázat: nagyobb mennyiségben a teája terhes nőknél vetélést okozhat!