Beteg a mája? Fogyjon le!

Tudjuk, hogy a súlycsökkenés összefügg a máj egészségével. A túlsúlyos pácienseknél a nem alkoholos zsírmáj gyulladásos folyamatai visszafordíthatók, ha a testsúlyuknak legalább a tizedétől megszabadulnak, vagy több mint egy évig alacsony kalóriás étrendet folytatnak és edzenek mellette. Egyeseknél már 7 százalékos fogyás is a májzsugor csökkenésével járt.

Beteg a mája? Fogyjon le!Mindkét vizsgálatnál nem alkoholos zsíros májgyulladásban szenvedő betegeket vettek górcső alá. A probléma becslések szerint a lakosság 2-5 százalékát érinti a Gastroenterology című szakfolyóirat augusztusi számában megjelent tanulmány szerint.

„Noha a betegség oka egyelőre ismeretlen, többnyire túlsúlyos vagy elhízott középkorúaknál figyelhető meg” – magyarázta Dr. Giulio Marchesini, az olasz Bolognai Egyetem munkatársa.

„Ez a két nagy prospektív kohorszkutatás újabb bizonyítékul szolgál arra, hogy a fogyás annak módjától függetlenül jót tesz a májnak. A gyomorszűkítő műtét és az életmódváltás is hatékony” – tette hozzá az orvos.

Az egyik kutatás során kubai tudósok mutatták ki, hogy a nem alkoholos zsíros májgyulladás folyamatai visszafordíthatóak, amennyiben a páciensek testsúlyuk legalább tizedétől megszabadultak, vagy pedig több mint egy évig alacsony kalóriás étrendet folytattak és edzettek mellette. Egyes betegeknél már 7 százalékos fogyás is a májzsugor csökkenésével járt.

A másik vizsgálatnál francia szakértők bizonyították be, hogy gyomorszűkítő műtét után a páciensek 85 százaléka meggyógyult.