A mustár nem csak virslihez jó

Add a mustárt mindenhez! A 17. században, amikor ez a kifejezés divatban volt, a mustár annyira drága és keresett volt elődeinknél, hogy a vendéglátó, aki megengedhette magának, kéretlenül minden ételhez hozzáadta, függetlenül attól, hogy a recepthez illett-e a mustár, vagy sem. Mi már főként a virslihez kínáljuk, pedig sok jó, gyógyító tulajdonsága is van.

Ma a mustárt elsősorban fűszerként használjuk, de gyógyító hatását külsőleg is kiaknázták már a legrégibb kultúrákban is. A gyártáshoz elsősorban fehér, barna, vagy fekete mustármagból készült mustárpépet használnak. Minél sötétebb a színe, annál erősebb az íze. Aki maga akar mustárt készíteni, az egyszerűség kedvéért mustárlisztet használ.

A klasszikus...A fehér mustár fő összetevői a mustárolaj a sinalbin, a barna és a fekete mustárban pedig a szinigrin. Ezek csak a gyártás során, folyadék hozzáadásával keletkeznek. A csípős íz az étvágyunkat is serkenti és támogatja az emésztést, ezért a mustár különösen ajánlott a zsíros ételekhez, pl. a kolbászhoz.

A mustár gyulladásgátló és antibiotikus hatású, fogyasztása szabályozza a vérnyomást. A mustárfürdő megfázás ellen is hatásos, mert izzasztó és vérkeringést növelő hatása van. Bronchitis ellen mustárliszt pakolás segít, és a reumás panaszok esetén mustártapasz segít.

Finom mustáros receptek

Saját kezűleg is érdemes mustárt készíteni, mert az gyakran sokkal aromásabb. Az alapvető összetevők mustármag, víz, ecet, só, cukor, de ízléstől függően más kiegészítők is szóba jöhetnek. Aki az édes mézes mustárt szereti, készítheti olívaolajból, fehérbor- ecetből, mézből, apróra vágott petrezselyemből, borsból. Ezt a mustáros mártást szeretni fogják a vegetáriánusok is:

Mustáros tojás

  • fél tubus közepesen erős mustár
  • nyolc tojás
  • 50 g vaj
  • három-négy evőkanál liszt
  • 500 ml zöldségleves
  • tengeri só, bors
  • burgonya

A meghámozott burgonyát megfőzzük. A tojásokat keményre főzzük, és leöblítjük hideg vízzel. Egy serpenyőben olvasszuk meg a vajat, majd adjuk hozzá a lisztet és a mustárt, majd fokozatosan adjuk hozzá a zöldséglevest. A mustáros szószt főzzük alacsony hőmérsékleten, amíg a kívánt simaságot elérte, végül ízesítsük sóval és borssal. A meghámozott tojásokat hozzáadjuk a mustárszószhoz, és röviden felforraljuk. Tálaljuk a főtt burgonyával.

(Németből fordította: Koncz László)