A hús csak sok zöldséggel együtt egészséges

A mediterrán diéta pont olyan jó, mint a vegán – derül ki egy kutatásból. A friss halban, olívaolajban és zöldségekben gazdag mediterrán diétáról régóta hallani, hogy a hosszú élet titka. Most bebizonyosodott, hogy a Földközi-tenger medencéjében megszokott étrend annyira jótékony hatással van a szervezetre, mint az állati eredetű hozzávalóktól mentes.

Olasz kutatók közvetlenül azt vizsgálták, hogy a táplálékkal bejutó baktériumok miként hatnak a bélflórára. Az alkalmi húsevőknél, tehát a mediterrán étrend követőinél sok rövid láncú zsírsavat lehetett kimutatni, ami véd a cukor- és a szívbetegség ellen. Emellett náluk találták a legtöbb olyan jótékony baktériumot, amelyeknek a magas koncentrációját eddig a húsmentességhez lehetett kötni.

A Gut című szakfolyóiratban közzétett eredmények 153 fős felmérésen alapulnak, amelyhez egészséges húsevőket, vegetáriánusokat és vegánokat vizsgáltak különböző olasz városokból, mégpedig a székletükkel és a vizeletükkel együtt. A mintákban olyan anyagcsere markereket mértek, mint például a rövid láncú zsírsavak vagy a trimetilamin-oxid.

Fény derült arra, hogy minél több zöldséget, gyümölcsöt és rostot eszik valaki, a hús- és tejtermékfogyasztásától függetlenül annál több rövid láncú zsírsav van a szervezetében. A nyugati húsevő étrend nem feltétlenül káros, ha bizonyos mennyiségű növényi hozzávalót is tartalmaz – fogalmazott a kutatást vezető Danilo Ercolini, a University of Naples Federico II munkatársa.

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket is:

Egérdinnye, a minizöldség