Tofu, a húshelyettesítő

Egészséges a tofu, vagy nem? Semmi esetre sem egészségtelen, és nem csak a vegetáriánusok számára finom húshelyettesítő. A szójatúró eredetileg Kínából származik, ahol ősidők óta az alapvető élelmiszerek közé tartozik. Mára a tofu már a nyugati országokban is egyre népszerűbb, mert hozzájárul az egészséges, alacsony kalóriatartalmú étrendhez is.

A túróhoz hasonlóan, amely tejből készül, a tofut szójatejből állítják elő. Ehhez a szójatej fehérjéjét citromsav, tengeri só, magnézium-klorid vagy kalcium-szulfát (gipsz) hozzáadásával koagulálják, majd különböző eljárásokkal elválasztják a folyadéktól. Fajtától függően sajttá préselik össze. A koaguláns lemosható, és a tofu tovább feldolgozható.

A tofu ellentmondásos étel lett, mert sok gyártó genetikailag módosított szójababot használ az előállításához. Ezért különösen a bio tofu népszerű.

Kalória, tápérték, összetevők

A tofu sokáig csak a vegánok és vegetáriánusok között volt ismert. Magas fehérjetartalma (14,7 g 100 g-ban) révén értékes húshelyettesítő. De egészségtudatos húsevők is egyre inkább fogyasztanak tofut. És ez így van rendjén, mert bár a szójaétel mindössze 72 kalória 100 grammonként, ugyanakkor tele van értékes tápanyagokkal. Van benne:

  • kalcium
  • magnézium
  • nikotinsav
  • réz
  • kálium
  • vas

Különösen a vas aránya rendkívül magas. Ehhez jönnek az esszenciális aminosavak, fitokemikáliák, B- és E-vitaminok. A nagy értékű fehérje, alacsony zsírtartalom és a laza állag miatt a tofu könnyen emészthető, és egészséges sav-bázis arányról gondoskodik a szervezetben.

Grillezés, pácolás, sütés

Nem hiába mondják a tofu szerelmesei erre a finomságra, hogy kulináris kaméleon. A tofu alapvetően semleges ízű, ugyanakkor nagyon „fogékony” más ízekre. Ázsiában például a tofut marha- vagy csirkehúslevesbe teszik, és aztán csirke- vagy a marhahúsként használják. Az európaiak is egyre szokatlanabb tofuváltozatokat mernek elkészíteni. Fajtától függően lehet pácolni, sütni, grillezni vagy levesekben használni. A legismertebb azonban talán továbbra is a tofukolbász, tofu bécsi szelet, vagy tofu hamburger.

Recept: ázsiai curry tofuval és mangóval

Két személy számára vágjuk kockákra 250 g tofut, és pirítsuk meg wokban. Amint a tofu aranysárgára sült, vegyük ki a kockákat. Hámozzunk meg egy mangót és egy vöröshagymát, vágjuk kockára és süssük meg. Amikor a hagyma áttetsző, öntsünk rá 1/8 liter zöldségleves és 1/8 liter kókusztejet. A szósz sűrűvé tételéhez két evőkanál mogyoróvajat keverjünk el, és jól forraljuk ki. Most adjuk a szószhoz a tofukockákat, és ízlés szerint curryporral, szójaszósszal, chilivel és fűszernövényekkel ízesítsük. Tálaljuk hosszú szemű rizzsel.

(Németből fordította: Koncz László)

Ha szeretne még olvasni a szójababról, ajánljuk figyelmébe a következő cikket is:

Kóstoljuk meg az edamamét!