A kőris rehabilitálása

A kőrisfa levelét és kérgét jobbára csak a népi gyógyászatban használják. Mivel a hatása tudományosan nem eléggé bizonyított, a növény megítélése többnyire negatív. Mivel azonban nem jelent veszélyt, és a kőris az állatkísérletekben fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatást mutatott, talán indokolt felülvizsgálni a növényről alkotott képet.

A tapasztalati gyógyítás szempontjából sem indokolt a kőris negatív megítélése. A virágos kőris, más néven mannakőris (Fraxinus ornus) az olajfafélék családjába tartozó lombhullató fa. Az e fából kivont manna hashajtó hatású és pozitív hivatalos megítélést kapott. Alkalmas például műtét előtt, vagy aranyér esetén.

A magas kőris rügye feketeA népi gyógyászatban kőriskérget tonik készítésére, különösen láz és reuma kezelésére használják. A fa leveleit sikerrel alkalmazzák reumás láz, valamint enyhe ízületi fájdalmak, köszvény, hólyagproblémák és székrekedés ellen. Napjainkban a kőrisleveleket fogyókúrás diétáknál is használják. Külsőleg kőrislevelekkel és -kéreggel lehet kezelni sebeket és fekélyeket. A homeopátiában elsősorban egy másik kőrisfajta, a fehér kőris (Fraxinus americana) kérgét és gyökerét használják. A növényt elsősorban a méhszövet funkció- és a növekedészavarainál, például a méhsüllyedésnél, a méh jó- és rosszindulatú daganatainál és méhvérzésnél alkalmazzák.

Összetevők, adagolás

A kőrislevelek és a kéreg tanninokat, flavonoidokat, pl. rutint, erősen keserű ízű secoiridoid glikozidokat, fenol-karbonsavat és triterpéneket tartalmaznak. A kéreg különösen kumarinokban gazdag. A manna 70-90%-ban D-mannit cukorból áll.

A kereskedelemben szinte kizárólag homeopátiás kőriskészítmények állnak rendelkezésre. Ezek cseppek vagy tabletták formájában szedhetők. Teaként nem kapható. A gyakran alkalmazott manna átlagos napi adagja felnőtteknél 20-30 g, gyermekeknél 2-16 g.

Hatás, mellékhatás

Kimutatták, hogy a kőrisben izolált kumarinok, iridoidok gátolják a különféle gyulladásos közvetítők (prosztaglandinok, leukotriének) képződését. Ez a gátlás magyarázható a levelek és a kéreg gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatásával. A manna hashajtó hatása annak köszönhető, hogy a mannitot tartalmaz: a cukor ozmózisos hatása növeli a széklet víztartalmát.

Jelenleg nem ismertek mellékhatások vagy más szerekkel fennálló kölcsönhatások, illetve ellenjavallat.

(Németből fordította: Koncz László)