Hogyan akadályozhatjuk meg az ájulást?

A hirtelen, mély levegővétel megakadályozza, hogy a vérnyomás drasztikusan leessen, így az ájulás is kivédhető. Ez az egyszerű gyakorlat képes arra, hogy megelőzzük az ájulást, mivel a segítségével a vérnyomás zuhanása megállítható. Az már korábban kiderült, hogy az is segít, ha gyorsan keresztbe rakjuk a lábainkat, ez ugyanis felgyorsítja a szívverést.

A kutatás során a pácienseket arra kérték, hogy tartsák zárva a szájukat, majd vegyenek mély levegőt az orrukon keresztül kétszer.

Már későA felmérések fókuszában az ájulás leggyakoribb típusa, az ún. vazovagális syncope állt, amely akkor következik be, amikor a szervezet nem tud megbirkózni bizonyos hatásokkal: például rosszul leszünk a vér látványától vagy extrém érzelmi terhelést élünk át. Ilyenkor lelassul a szívverésünk és lezuhan a vérnyomásunk, aminek hatására sokan néhány percre elveszítik az eszméletüket.

A kassai Louis Pasteur Egyetem kardiológusa, dr. Marta Bavolarova szerint nagyon egyszerű dolguk van azoknak, akik hajlamosak az ájulásra: amikor érzik, hogy a vész közeleg, elég gyorsan két mély levegőt venniük az orrukon keresztül, és máris megáll a vérnyomás drasztikus zuhanása, és néhány másodpercen belül helyreáll a rend a szervezetben.

A szakember azt is elmondta, hogy sok beteg megüti magát, amikor elájul, ezért számukra komoly életminőség-változást hozhat, ha időben reagálni tudnak a tünetekre, hogy megakadályozzák az eszméletvesztést.