Mennyi D-vitamin jó a szívnek?

Kevesebb, mint eddig hittük, a legtöbb embernél azonban még így is túl keveset mértek belőle. A szakértőknek sikerült meghatározniuk a szív optimális működéséhez szükséges legalacsonyabb D-vitamin szintet. Korábbi eredményekből már megtudhattuk, hogy a D-vitamin hiánya növeli a szívroham és a stroke kockázatát, az azonban nem volt világos, miért.

A Salt Lake City-i Intermountain orvosi központ szívgyógyászai szerint 15 nanogramm per milliliteres D-vitamin szint már jó a szívnek. Noha a 30 fölötti D-vitamin szintet szokás normálisnak tekinteni, a 15 már megfelel a célnak – fogalmazott a kutatást vezető dr. J. Brent Muhlestein.

A sárgájában sok vanHa azonban a 15-ös értéket vesszük figyelembe, az emberek tizedének még ehhez képest is D-vitamin hiánya van. Ez a népesség nagyobb hányadát jelenti, mindenkinek érdemes tehát elmennie egy vérvételre, hogy kiderüljön, veszélyben van-e – tette hozzá a szakember.

A szervezet természetes körülmények között napfény hatására termel D-vitamint, ami azonban egyes élelmiszerekben – pl. a halban, a csukamájolajban, a tojássárgájában, illetve bizonyos tej- és gabonatermékekben – is megtalálható.

A vizsgálat során 230 000 embert tartottak megfigyelés alatt három éven keresztül. Az eredményeket az American Heart Association orlandói éves ülésén mutatták be.