Egy kis tojástan

A tojás alapélelmiszer, egyike három fő tápanyagunknak. A tojásfehérjét különösen jól építi be szervezetünk, az összes táplálék közül ennek van a legnagyobb biológiai értéke: 100%. Ez azt jelenti, hogy 100 gramm tojásfehérjéből 100 gramm saját fehérjét képez a szervezet. De vajon tudjuk-e, honnan származik, mikor friss a tojás és hogyan tároljuk?

Ünnepek előtt tojásból is többet veszünk. Már a bevásárláskor ajánlatos ügyelni arra, hogy a tojás friss legyen. A rányomtatott dátum alapján az ítélet egyszerű. A tojás származási helyét kód tünteti fel. Az első szám azt adja meg, hogyan tartották a tyúkokat, ezt követi a származási ország rövidítése. Vásárláskor azonban nemcsak a dátumra, hanem a horpadásokra és repedésekre is ügyelni kell. Ha a tojás sérült, a szalmonella és más baktériumok könnyebben találják meg az utat a belsejébe.

Úszik, vagy elsüllyed?Friss vagy nem?

Már a nagymamák is ismerték a trükköt, aminek alapján megkülönböztették a régit a frisstől. A vizespohár módszer: a vízzel teli pohárban a régi tojás fent úszik a vízen, a friss lesüllyed az aljára. Miért? Minél régebbi a tojás, annál nagyobb benne a légkamra. Ha a tojás a pohár alján van, az nem sokkal előtte látta meg a napvilágot. Ha a tojás függőlegesen lebeg a vízben, 2-3 hetes lehet. Amint a tojás úszik, vagy az egyik vége már kint van a vízből, nem tanácsos megenni. A tojás felütésekor is megállapítható, mennyire friss. A friss tojás sárgája magasan ívelt, és a tojásfehérje egyértelműen két zónára osztható. Folyós fehérje és sárgája együtt azt jelenti, hogy a tojás már nem ehető.

Hogyan tároljuk?

A friss tojást szobahőmérsékleten tárolhatjuk, mivel még tartalmaz védekező anyagot a kórokozók ellen. Legkésőbb 2,5 hét múlva azonban hűtőszekrénybe kell kerülnie. Étkezéshez ne legyen idősebb 18 naposnál, ezután már csak süteményekhez célszerű felhasználni. A nyers tojásételek maximum 24 óráig fogyaszthatók hűtőszekrényből, a főtt tojás kb. 2 hétig eláll.

Koleszterin a tojásban

Az M-es tojás koleszterintartalma 200-220 mg. Csak a sárgájában van koleszterin, amely egyébként biológiailag nélkülözhetetlen az emberi szervezet számára, fontos szerepe van a sejtek és az idegpályák felépítésében. Ezenkívül számos hormont és a D-vitamint koleszterinből szintetizáljuk. A szervezet maga is nagy mennyiségű koleszterint termel, és valójában nincs ráutalva a bevitt élelmiszerekre.

Az egészséges embereknél a vér koleszterinszintje önszabályozás révén állandósul. Ha a táplálékkal vesszük fel, a szervezet maga kevesebbet termel. A cukorbetegeknél, vagy anyagcsere-zavarban szenvedőknél ez a szabályozás nem, vagy rosszul működik. A vér emelkedett koleszterinszintje más tényezők között (túlsúly és nikotinfogyasztás) okozhat érelmeszesedést, ezért az érintettek hetente legfeljebb 1 tojást ehetnek. Ez azokra is érvényes, akik túl vannak szívinfarktuson vagy agyvérzésen.

(Németből fordította: Koncz László)