Táplálkozási tippek gyomorhurut esetén

Az ünnepi eszem-iszom előtt nem árt, ha felkészülünk a lehetséges bajokra, így könnyebb lesz a megoldás is. A gyomorfájdalom, gyomorégés, émelygés vagy puffadás talán a leggyakoribb tünet, ha a túlzott evés miatt gyulladásba jön a gyomornyálkahártya. A helyes táplálkozás segíthet a sérült gyomor tehermentesítésében és a betegség tartós megelőzésében.

Az akut gyomorhurutot gyakran váltják ki külső tényezők, például a stressz, a dohányzás, gyógyszerek, alkohol, vagy a gyomrot irritáló étrend. A fokozottan termelődő gyomorsav megtámadja a gyomor-nyálkahártyát. A gyulladás gyakran magától is gyógyul, ha a nyálkahártya megnyugszik.

Zabkása fahéjjal, almapürévelEnnek elősegítésére 1-2 napig koplalhatunk, de közben elegendő mennyiségű folyadékot kell inni – ideális a szénsavmentes víz vagy a langyos gyógytea. Aki nem akar teljesen lemondani a táplálékról, az kétszersültet, zabpelyhet és a zöldséglét fogyaszthat, ezután jöhet a könnyű diéta.

Könnyű diéta

A könnyű diéta tehermentesíti a megtámadott gyomrot, mivel nem fokozza a savtermelést. Optimális például a burgonyaleves, kétszersült, reszelt alma, banán. A zabpehely vagy zabkása különösen ajánlható, mert az abban található nyákképzők támogatják a gyomornyálkahártyát. Néhány napi könnyű diéta után ismét normálisan étkezhetünk, de kerülni kell az agresszív élelmiszereket, pl. a kávét, erős fűszereket és zsíros ételeket.

Krónikus gyomorhurut esetén

Az okoktól függően a krónikus gyomorhurut három formáját különböztetjük meg. Az A és C típusúnál a könnyű diéta és a gyomorbarát táplálkozás a tünetek ellen hat. Fontos megfigyelni, hogy melyik táplálék váltja ki a panaszokat. A B típusú gyomorhurut kiváltója a Helicobacter pylori baktérium, ennek szaporodását gátolják a probiotikus joghurtok, a friss brokkoli, retek és retekcsíra.

A gyomorhurut megelőzése

Mindegy, hogy akut vagy krónikus gyomorhurut, a stressz elkerülése mellett a megelőzésében segít a tartósan egészséges táplálkozás. Fontos alapszabályok:

  • A sok kis étkezés kevésbé növeli a gyomorsavtermelést
  • Egyen lassan, rágja meg az ételt alaposan, így jobban előkészíti az emésztést és tehermentesíti a gyomrot
  • Az étel ne legyen se túl forró, se túl hideg
  • Használjon friss vagy szárított fűszernövényeket, de erős fűszereket ne. Használjon kevés sót és cukrot.

Gyomorkímélő, gyomorizgató élelmiszerek

A magas rosttartalmú, sav- és zsírszegény étrend kíméli a gyomrot és védi a gyomornyálkahártyát a gyulladástól. Jól emészthető pl. az alma, körte, banán, kivi, őszibarack, szőlő és dinnye, a répa, zöld saláta, cukkini, burgonya, rizs.

A gyomor-nyálkahártyát izgatják a sült, füstölt, pirított, zsíros ételek, a zsíros tejtermékek, az édességek és snackek, a diófélék, az éretlen gyümölcs, a citrusfélék és avokádó, a puffasztó zöldségek, mint pl. a káposzta, póréhagyma, hüvelyesek, paprika vagy hagyma és az erős fűszerek.

(Németből fordította: Koncz Lászó)