Megfázásnál tényleg segít a csirkeleves

A húslevest már évszázadok óta használják a felső légutak betegségeinél, mint bevált otthoni gyógyszert. Ha kapart a torkunk, folyt az orrunk, gyerekkorunkban forró húslevest kaptunk. Valóban segít? Mitől olyan jótékony hatású ez a meleg leves? A Nebraskai Egyetem kutatói tudományosan bizonyították tanulmányukban, hogy a húsleves gyógyhatása nem csak babona.

A kutatók csirkelevest főztek a következő hozzávalókból: csirke és zöldség, beleértve a hagymát, krumplit, répát, zellert és a petrezselymet. És láss csodát: a testben lévő nagyon különleges, gyulladásos folyamatokért felelős fehérvérsejtek – az úgynevezett neutrofilek – mozgása blokkolódott.

A heti adagEzek a neutrofilek vírusfertőzéseknél nagy mennyiségben szabadulnak fel, a nyálkahártya gyulladását és duzzanatát váltják ki a felső légutakban. További vizsgálatok arra utalnak, hogy a csirkemellben lévő karnózin pozitív hatással van az immunrendszerre. Segítségével a kórokozókat jobban ki lehet védeni és le lehet gyűrni.

Hőre érzékeny vírusok

A csirkeleves hője is segít legyűrni a náthavírusokat. Ezek ugyanis hőre érzékenyek, és a meleg leves gátolja szaporodásukat. Ugyanakkor a forró gőz hidratálja a nyálkahártyát, ami elősegíti a váladék elvezetését. Aki még növelni akarja a csirkeleves gyulladáscsökkentő hatását, belefőzhet a levesbe egy darab gyömbérgyökeret, kevés chilit és egy marék fekete babot.

Recept: csirkehúsleves rizzsel

Hozzávalók 6 személyre:

  • 1 csirke
  • 1 vöröshagyma
  • 1 csomó leveszöldség
  • 2 evőkanál petrezselyem
  • 2 csésze rizs
  • 3 teáskanál instant zöldségleves
  • só és bors
  • 3 l víz

A vizet egy kis sóval forraljuk fel. Tegyük a csirkét belsőségek nélkül az edénybe, és adjunk hozzá egy kevés borsot. A csirkét lassú tűzön kb. 1½ óráig kell főzni. Közben tisztítsuk meg a zöldséget, távolítsuk el a hagyma héját és vágjuk apróra. Vegyük ki a csirkét és tegyük félre. Tegyük a vágott zöldséget és a rizst az edénybe, és ízesítsük zöldséglevessel. Kb. 20 perc múlva a rizs és a zöldség puha.

Szabadítsuk meg a csirkehúst a csontoktól és a bőrtől, és vagdaljuk a levesbe falatkányi darabokban. Forraljuk fel ismét a csirkelevest. Tálalás előtt szórjuk meg apróra vágott petrezselyemmel. Ez a recept különösen megfázás vagy láz esetén segít és könnyen elkészíthető.

(Németből fordította: Koncz László)