Anyagcserekúra: a csodás fogyás veszélyei

Az anyagcserediéta egyszerű fogyást ígér 21 napon belül, mindezt éhségérzet és jojó-hatás nélkül. A kúra a kalóriacsökkenésre és az élő alapanyagok bevitelére támaszkodik, emellett használják a GCG terhességi hormont is, amely gömböcskék, vagy homeopátiás cseppek formájában segíti a fogyást. Bemutatjuk az anyagcsere kúrát és a lehetséges mellékhatásokat.

Az anyagcserediéta növekvő népszerűségnek örvend. Állítólag méregteleníti a szervezetet és újra programozza az anyagcserét, és az alakunk a kúra végén is megmarad. Mindehhez apró étrendi változtatásokat, étrend-kiegészítőket és homeopátiás HCG zsírcseppecskéket kombinálnak.

Gyors eredmény, de veszélyes lehetAmivel kecsegtet…

Az anyagcserekúra, mint a legtöbb diéta, gyors és egészséges fogyást ígér. A HCG-gömböcskék különleges szerepet kapnak: állítólag megtámadják a csípőn, combon és a hason lévő zsírlerakódásokat, és így célzottan eltüntetik a zsírt a problémás területeken. A kúra ráadásul – a hirdetőitől függően – a következő eredményekkel kecsegtet:

  • tartós, maximum 12 kg súlycsökkentés 21 nap alatt
  • az anyagcsere hosszú távú átprogramozása a jojó-hatás ellensúlyozása érdekében
  • feszesebb és simább bőr, valamint kevesebb narancsbőr (anti-aging hatás)
  • a szervezet savtalanítása és méregtelenítésére
  • a fáradékonyság és levertség csökkentése, a vitalitás és az állóképesség növelése
  • ízületi fájdalom, visszér, allergia és cukorbetegség csökkentése

A gömböcskék

A HCG (humán koriogonadotropin) hormon a terhesség alatt azt éri el, hogy az anya alultápláltság esetén saját zsírtartalékaihoz nyúl. Diéta keretében a HCG serkenti az anyagcserét, és gátolja az éhségérzetet. A hormoninjekciókkal szemben a HCG-étrend homeopátiás eszközöket használ, amelyek nem borítják fel a hormonális egyensúlyt.

A HCG golyócskák vagy cseppek recept nélkül kaphatók, többek között az interneten is. Mivel a piacon túl sok csaló van, biztosra kell menni, és a terméket gyógyszertárban célszerű megvásárolni. A gömböcskéket nem lenyelni kell, hanem a nyelv alá téve szopogatni. Az adagolásra vonatkozóan nincs egységes ajánlás, többnyire 6-30 gömböcske vagy csepp ajánlott egész napra, elosztva 2-6 alkalomra.

Mellékhatások

Azok, akiknek már van tapasztalatuk az anyagcsere kúrával kapcsolatban, gyakran számolnak be fejfájásról, különösen az első napokban, amit a méreganyagok sejtekből történő felszabadítása okoz. Rossz közérzet és hányinger is előfordulhat a gyors fogyás mellékhatásaként.

A kritikák középpontjában a napi 500 kcal bevitele áll. Ez a mennyiség ugyan hozzájárul a diéta hatékonyságához, de veszélyeztetheti az egészséget.

A kúra fő kritikája a HCG használata: A HCG hormon nem engedélyezett fogyáshoz, hiszen számos mellékhatása van. Szolgáltatók azzal érvelnek, hogy a cseppek nem is a hormont, hanem csak annak információit tartalmazzák, ezért a mellékhatások kizárhatók. A gömböcskék hatékonysága erősen vitatható, mert – ugyanúgy, mint az anyagcserekúra maga – hatékonyságuk nem bizonyítható.

(Németből fordította: Koncz László)