Mitől fájhat a fülem?

A fülfájás nem önálló betegség, hanem egy másik betegség tünete. Sokféle oka lehet, különösen gyakori a középfülgyulladás. Gyakran fordul elő megfázással, torokfájással együtt, rágáskor, vagy terhesség alatt. Leginkább érintettek a gyerekek, a fiúk gyakrabban kapnak fülgyulladást a lányoknál. Mi segíthet fülfájáskor? Néhány hatékony házi szert ismertetünk.

A középfül és a külső hallójárat gyulladása

A középfül és a külső hallójárat gyulladása a fülfájás leggyakoribb oka. A középfülgyulladás főként megfázás következménye, amikor az orrgarattól baktériumok jutnak a középfülbe, és gyulladást okoznak.

A külső hallójárat gyulladása gyakran keletkezik a túlzott fülhigiénia, vattapamacs okozta sérülések vagy behatoló fürdővíz miatt.

Szakszerű fültisztításA külső fül és a dobhártya sérülései

Ha a fülfájás mellett halláskárosodás lép fel, ez jele lehet a fülcsatorna fülzsír, vagy idegen test általi elzáródásának. Ha a dobhártya sérült, hirtelen szúró fájdalom lép fel, halláskárosodás mellett fülzúgás, szédülés, valamint folyadék- vagy vérvesztés kísérheti.

Ha a külső fül vagy a fülcimpa vörös, duzzadt, az a külső fül sérülését és gyulladását jelzi. Ilyen gyulladás keletkezik, ha bőrsérülésen át – például piercing behelyezésekor – baktériumok hatolnak a szövetekbe.

Az orrgarat és a fülfájás

Ha nem gyulladás okozza a fülfájást, hanem az orrgarat vagy a gége gyulladása, további tünetek jelentkezhetnek: fejfájás, torokfájás, láz, köhögés, rekedtség, nyelési nehézségek. A fülfájás kiváltó oka lehet többek között mandulagyulladás, arcüreg-gyulladás, vagy torokfájás, de száj-, torok- vagy gégerák, mumpsz, vagy mirigyláz is szerepelhet az okok között.

Gyermekek fülfájása

A gyermekek különösen gyakran szenvednek fülfájástól, a fiúk gyakrabban érintettek, mint a lányok. Gyakori a fülfájás középfül-gyulladás miatt, mert az összekötő nyílás az orrgarat és a középfül között rövidebb és vízszintesebb, mint felnőtteknél, így a baktériumok megfázás vagy influenza esetén könnyebben kerülnek a középfülbe, és ott gyulladást okoznak.

Fülfájás elleni házi szerek

Ügyelni kell arra, hogy nem minden gyógymód hasznos mindig, mert ha a fülfájást nem, vagy helytelenül kezelik, annak súlyos következményei lehetnek, például a hosszú távú halláskárosodás, arcidegbénulás vagy agyhártyagyulladás.

Néhány ismert házi módszer:

Vágjon apróra egy hagymát, tegye zsebkendőbe és nyomja szét, hogy a zsebkendő teljesen feligya a levét. Helyezze a zsebkendőt fél órára a fájó fülre. Meleg burgonyapürét is tehet ugyanígy zsebkendőre.
Vágjon apróra petrezselymet, tegye kendőbe, és helyezze a beteg fülre. Legalább egy fél óráig hagyni kell, hogy hasson.
Melegítse a fület infralámpával: a távolság legyen legalább 50 cm, a besugárzás ne haladja meg a 10 percet. Hallójárat-gyulladáskor ezt a módszert ne használja, mert a fület ilyenkor hűteni kell.
Keverjen masszává friss mustárt kevés meleg vízzel, kenje egy kendőre, tegye 15 percre a fájó fül mögé. Az ilyen borogatást legfeljebb naponta egyszer szabad alkalmazni, és ha a bőrön égő érzés jelentkezik, azonnal el kell távolítani.

(Németből fordította: Koncz László)