Kivi – szőrös, egészséges

Kicsi, tojás alakú és barnás, szőrös. A kivi gyümölcs első pillantásra nem túl kívánatos, annál egészségesebb. Különösen a téli hónapokban vesszük hasznát magas C-vitamin tartalmának, ami kétszer annyi, mint a narancsé, miközben alig van benne kalória. A savanykás gyümölcs kifacsart leve kedvelt frissítő ital, de jó sütemények készítésére is – tej nélkül!

A kiviben megtalálható az aktinidin enzim, amely kettéhasítja a fehérjét. Nyers állapotban nem szabad keverni tejtermékkel, mivel keserű ízűvé válik.

Csupa vitaminKivi vásárlásakor előbb gondoljuk meg, hogy azonnal elfogyasztjuk-e, vagy inkább tárolni szeretnénk. A kivit ugyanis gyakran vagy kőkeményen, vagyis teljes éretlenül, vagy éppen túléretten adják el. A túlérett kivi enged a hüvelykujj nyomásának, ezt inkább ne vegyük meg, mert valószínűleg kevesebb vitamin is van benne.

A legjobb esetben a kivi még kemény, feszes, nem fonnyadt a héja. Jól tárolható otthon, és amint a héja kis nyomásra enged, a gyümölcs érett és fogyasztásra kész.

A kivit általában középen ketté kell vágni, és a zöld gyümölcshúst ki kell kanalazni. A héját is meg lehet enni, az íze hasonlít az egresre, de ekkor nem permetezett bio kivi kell venni.

Bólé, lekvár, torta

Jellegzetes savanykás ízének és húsa vonzó színének köszönhetően a kivi nem csak nyersen fogyasztva népszerű. Különlegesség lehet a kivibólé, kivilekvár és a kivi torta. Új-Zélandon ismert a kivilé és a kivibor.

Minden receptnél ügyelni kell azonban arra, hogy a nyers kivi az aktinidin enzim révén nem viseli el a tejtermékeket és a zselatint. Ezért krémhez vagy gyümölcstortához párolt kivit vagy konzerv gyümölcsöt célszerű használni.

Kiviallergia

Érzékeny bőrűeknél a kivi bőrirritációt okozhat, ezen kívül a benne lévő gyümölcssav gyakran okoz égést okoz a nyelven, szájpadláson és az ajkakon.

Bizonyított kiviallergia esetén teljesen mellőzni kell a gyümölcs élvezetét, mert allergiás reakciói súlyosak lehetnek. A kivi-allergia gyakran jár együtt ananász-, papaya-, vagy pollenallergiával.

(Németből fordította: Koncz László)