Smoothie? Jobban jár a narancslével!

Sokan azzal próbálják ellensúlyozni az ünnepek alatti túlzott evés-ivást, hogy az év elején egészséges smoothie-kat fogyasztanak, ám szakértők szerint ezzel esetenként többet ártanak maguknak, mint használnak. Vizsgálatok kimutatták, hogy egy 360 ml-es üveg smoothie a szervezet antioxidáns szintjének csökkenését okozhatja akár egy teljes napon át.

Ennek az az oka, hogy a szervezet magától is folyamatosan termeli az antioxidánsokat, így ha hirtelen egy nagy dózist kap, leáll a termeléssel. A smoothie-k emellett magas cukortartalmúak, ami a vércukorszint emelkedése mellett még hízást is okozhat, ezért a szakemberek óva intenek attól, hogy ilyen italokra pazaroljuk a pénzünket.

Jobban járunk a narancslévelAz antioxidánsok a káros molekuláktól óvják meg a szervezetünket és a szabad gyökök szintjét csökkentik. A smoothie-gyártó cégek azt állítják, hogy termékeik megemelik a szervezet antioxidáns szintjét és ezáltal megvédik a sejtjeinket a károsodástól. A legutóbbi vizsgálatok szerint azonban a smoothie-kban semmivel sincs több antioxidáns, mint egy hagyományos narancslében, hiszen az utóbbiban található C-vitamin már önmagában antioxidáns.

Egy kísérletet is elvégeztek, amelynek során tíz önkéntes elfogyasztott 360 ml smoothie-t. A fogyasztás előtt mindenkitől vérmintát vettek, majd 24 órán át folyamatosan elemezték a vérüket.

Az eredmények azt mutatták, hogy négy-öt óra elteltével az alanyok antioxidáns szintje leesett, és csak a 24 órán át tartó kísérlet végeztével tért vissza a normál szintjére, vagyis a smoothie éppen ellenkezőleg működött, mint amit állítanak róla.

A szakemberek ugyanakkor megjegyezték, hogy démonizálni sem kell a smoothie-t, hiszen mértékkel fogyasztva ártani sem feltétlenül árt, ám jó tisztában lenni azzal, hogy vásárlásuk felesleges pénzkidobás, és jótékony hatásukkal kapcsolatban a köréjük felépített marketing nagymértékben túloz.