Emulgeálószerek: támadás a belek ellen

Az ipari körülmények között előállított ételekben számos olyan mesterséges adalékanyag található, amelyről azt sem tudjuk, hogy micsoda. Hiába próbálunk tudatos vásárlók lenni, és megvásárlás előtt elolvasni az élelmiszerek címkéjét, ha nem tudjuk, hogy mit jelentenek a különböző adalékanyagok, amelyek a legtöbb bolti termékben megtalálhatók.

Emulgeálószer. Mit takar ez a furcsa elnevezés, és miért teszik az ételeinkbe? Az emulgeálószerek a víz és az olaj keveredését szolgálják, és ezt a hatást hosszú távon biztosítják. Tehát javítják az ételeink állagát. Kérdés, hogy ez jó-e nekünk?

Olvassuk el a címkét!Sajnos a kevésbé tudatos fogyasztó elvárja, hogy a megvásárolt élelmiszer sokáig tartós legyen, az állaga pedig kívánatos maradjon, pontosan annyira, mint vásárláskor. Igen ám, de ennek ára van, és mindehhez nem csupán tartósítószert kell használni, hanem más adalékanyagokat is – mint például az emulgeálószert.

A legnehezebb eligazodni a sok E-betűs adalék között, mivel azok nagy részének valódi hatásmechanizmusa nem ismert, vagy maguk a gyártó cégek végeztek kutatásokat, akiktől nyilván kevésbé várhatunk objektivitást, hiszen a profitszerzés az első számú céljuk.

Ez a helyzet az emulgeálószerek esetében is. Az már biztosnak mondható, hogy ez az adalékanyag bélproblémákhoz és allergiához vezet. Mindezt az okozza, hogy az emulgeálószerek megváltoztatják a belek hasznos baktériumflóráját, és a bél nyálkahártyájának módosulásával az átjárhatóbb, érzékenyebb és fogékonyabb lesz az allergén, szennyező anyagok számára. Lefordítva tehát úgy lehet ezt elképzelni, hogy a belek védekező- és szűrőképessége csökken.

Talán nem véletlen, hogy épp az emulgeálószerek elterjedésével egy időben kezdtek elterjedni a bélgyulladásos megbetegedések, mint a Crohn-betegség, és növekszik a vastagbélrákos betegek száma is.

Noha ennek a problémának a hátterében vélhetően egy komplex folyamat áll, és nem egyedül az emulgeálószerek a felelősök, talán ezek után jogos azt állítani, hogy érdemes inkább kerülni az olyan élelmiszereket, amelyek emulgeálószereket tartalmaznak.

További rossz hír, hogy az állatkísérletek szerint az emulgeálószerek fogyasztása elhízáshoz vezet. Az okozhatja a problémát, hogy a gyomorba, a bélrendszerbe jutva lassítja, rontja az anyagcserét. Így azok számára, akik nem tudnak fogyni, vagy csak nehezen, mindenképp érdemes kerülni az olyan ételeket, amelyekben megtalálható ez az adalékanyag.

Mely élelmiszerekben található emulgeálószer, mikor érdemes figyelnünk rá? Általában majonézek, szószok, fagylaltok, margarinok készítéséhez használják.