A fekete ribizli jótékonyan hat diabéteszben

A fekete ribizliben található antioxidánsok hatással vannak arra, ahogyan a szervezet a szénhidrátot és a cukrot feldolgozza, ezért a túlsúlyos páciensek esetében a diabétesz kockázata is csökken a gyümölcs fogyasztása esetén – állítják a University of Aberdeen munkatársai friss kutatásukban. A gyümölcsöt tehát érdemes beiktatni az étrendünkbe.

A szakemberek szerint a gyümölcsben lévő antioxidánsok csökkentik a cukormennyiséget, amely a vérben felhalmozódik étkezés után. Ennek bizonyítására tizenhat ember 200 mg fekete ribizlit kapott, míg a többiek placebó gyanánt zöld ribizlit vettek magukhoz, amelyben nem találhatóak antioxidánsok. Ezek után a két csoport vércukorszintjét összehasonlították

Gyümölcsléként, lekvárként is jóHa a vércukorszint túl magas, a hasnyálmirigy extra terhelés alá kerül, ami az inzulin normális kibocsátásának gátja lehet. Ez az, amit a fekete ribizli bizonyíthatóan megakadályoz, ezért más magas antioxidáns tartalmú ételek mellett ennek fogyasztása is minél gyakrabban ajánlott – fogalmaznak a University of Aberdeen munkatársai tanulmányukban.

A fekete ribizliben különösen sok antocián, flavonoid, polifenol van, 100 grammjában csak antocián-származékokból (cianidin, delfinidin, kumarinsav stb.) több, mint 500 mg található. E tekintetben magasan veri az összes többi piros bogyós gyümölcsöt. Jelenleg is folynak orvosi kutatások antioxidánsainak gyógyhatására vonatkozóan. Vizsgálják érelmeszesedés, ízületi gyulladás, reuma, prosztatarák ellenes hatását, a menopauzában kifejtett hatását, nemrég pedig a Parkinson-kór ellenes és az időskori demenciát megelőző hatását is felfedezték. Sok található benne az A-vitamin provitaminjából, a karotinból, B1-, B2- és E-vitaminból is és természetesen C-vitaminból. A fekete ribizli levele és az érett gyümölcs nagyon gazdag C-vitaminban. 100 g gyümölcsre 130-170 mg C-vitamin jut, ez jóval magasabb, mint a citrusféleségeké – a szerk.