Kúráljuk a köhögést házi szerekkel

A száraz köhögés nem önálló betegség, hanem tünet, amely különböző okok miatt jelentkezik. Gyakran fordul elő megfázáskor, de utalhat többek között tüdőasztmára, mellhártya-gyulladásra és a szív, vagy a gyomor betegségére. Bizonyos gyógyszerek, például az ACE-gátlók is okozhatnak száraz köhögést. Mit tehetünk ellene? Segítenek-e a házi módszerek?

Megfázáskor vírusok hatolnak be a szervezetbe, megtapadnak a nyálkahártyákon, és ott gyulladást váltanak ki. A megfázáskor fellépő köhögésnél különbséget teszünk száraz (nem produktív) és köpettel járó (produktív) köhögés között. Száraz köhögés jelentkezik a fertőzés első fázisában, és ez nagyon megerőltető. Csak a második fázisban, amikor a váladékot felköhögjük, érzünk megkönnyebbülést.

Izlandi zuzmóSzülőként ügyeljen arra, hogy gyermeke elegendő folyadékot kapjon. Ha a köhögés hosszabb időn át tart, vagy emellett láz és fájdalom is fellép, forduljon orvoshoz. Két év alatti gyermekeket óvatosságból mindig orvosnak kell megmutatni.

Köhögés elleni házi szerek

Száraz köhögésnél, mint a többi megfázásos tünetnél is, ügyelni kell elegendő folyadék bevitelére. Egyszerre fogyasztott nagy mennyiségek helyett igyunk mindig kis kortyokban teát vagy levest. Ügyeljen a kellően magas páratartalomra a szobában: szellőztessen rendszeresen, és szükség esetén tegyen egy tál vizet a radiátorra.

Segíthetnek a házi szerek:

  • Hagymaszirup: vágja a hagymát darabokra, és öntsön rá kevés mézet vagy cukrot. Hagyja a hagymát legalább egy órát állni, majd reggel, délután és este fogyasszon belőle egy evőkanálnyit.
  • Köhögés elleni tea: ajánlott mályva-, martilapu-, édeskömény- és majoránnatea. Készíthet teát például 10 g izlandi zuzmó és 5 g ánizs, hibiszkuszgyökér, martilapu, tüdőfű, lándzsás útifű és édesgyökér keverékéből.
  • Inhalálás: az inhalálás segít köhögésnél hidratálni a száraz nyálkahártyákat és így enyhíti a köhögést. Alkalmas erre többek között a só, kamilla vagy kakukkfű.
  • Burgonyapakolás: tegyen több meleg, héjában főtt krumplit egy kendőbe és ezzel tekerje be mellkasát. Használja a pakolást mindaddig, amíg a hőt kellemesnek érzi.

Köhögés elleni gyógyszerek

A köhögés elleni gyógyszerek elnyomják a köhögés központot, mások gátolják a köhögés receptorokat. A kodein és dihidro-kodein nem használható hosszabb időn át, mert függőséget okozhatnak. Mivel a köhögési inger fontos védekezési reflex, köhögés elleni gyógyszereket csak akkor szabad szedni, ha a köhögés olyan súlyos, hogy a házi szerekkel való kezelés nem hatásos.

(Németből fordította: Koncz László)