Fáj a fejem, mit tegyek?

Az utóbbi napok hirtelen jött, nagy időjárás-változásai sokunkat megviselik, gyakrabban nyúlunk fájdalomcsillapító tablettáért. Időnként ez megengedett, de nem szabad elfelejteni, hogy a pirulák mellett sok más lehetőség van a fájdalom enyhítésére. Ha gyakran szenved fejfájástól, gondolni kellene alternatív, mellékhatásoktól mentes házi módszerekre is.

Séta a friss levegőn

Akut fejfájásnál segíthet egy kis séta, kocogás, ami felfrissít, és biztosítja, hogy a fej elegendő oxigént kapjon. Migrén esetén azonban jobb a mozgásról lemondani, mert ez általában rontja a tüneteket.

Sokszor elég egy kis pihenésA mozgás segít a nyakizmok feszültségeinek oldásában is, amelyek gyakran kiváltó okai a feszültség okozta fejfájásnak. Nyújtózkodási gyakorlatok oldják a már meglévő feszültségeket és elűzik a fejfájást:

  • Fordítsa el álló helyzetben fejét, amennyire csak lehetséges, jobbra, majd balra.
  • Billentse meg a fejét lassan a jobb, majd a bal válla felé. A pillantás előre irányul.

A fürdés ellazít

A hát- és nyakizomgörcs okozta fejfájás megszüntethető. A fenti gyakorlatok mellett a meleg fürdő segíthet a görcsök oldásában és a fejfájás enyhítésében. Ideális a 38 fokos vízhőmérséklet. Ha éppen nincs ideje fürödni, az izmok ellazítására használhat hajszárítós masszázst. Hagyja, hogy a levegő néhány percig hátul a fejre, a nyakra és a vállakra áramoljon.

A kávé elűzi a fájdalmat

A kávé növeli a vérkeringést az agyban, ezáltal enyhítheti a fejfájást. Különösen hatékony az erős, rövid kávé. Ha a kávé önmagában nem segít, adjunk hozzá egy csepp citromlevet. Ez a keverék nemcsak a feszültség okozta fejfájást űzi el, hanem a migrénes rohamokat is enyhíti. Különösen jól hat a kávé azoknál, akik általában keveset, vagy egyáltalán nem isznak kávét.

Relaxáció

Ha érzi, hogy fejfájása kezdődik, hagyja abba egy pillanatra a munkát. Adjon magának egy kis szünetet, és végezzen relaxációs vagy légzőgyakorlatokat. Kiválóan alkalmas az autogén tréning és a progresszív, Jakobsen-féle izomlazítás. Ha több ideje van, egy kis alvás csodákra képes.

Borsmenta

Nem kell mindig tablettához nyúlni. Próbáljon ki egyszer egy kis borsmentaolajat: kenje be vele a fájdalmas pontot, és hagyja, hogy hasson. Az olaj ellazítja az izmokat, a fejfájás rendszerint gyorsan alábbhagy.

(Németből fordította: Koncz László)