A paleo diéta veszélyes, hízáshoz vezet

A közhiedelemmel ellentétben a paleo diéta nem segít a fogyásban és az izmok megerősítésében, hanem épp ellenkezőleg: az alacsony szénhidrát-tartalmú, zsírban gazdag étrend komoly egészségügyi kockázatokkal jár és hízáshoz vezet. A szakemberek helyette a mediterrán diétát ajánlják, a diabétesszel küzdők is bölcsebben teszik, ha inkább ezt választják.

A paleó diétát az ősember étrendjének is nevezik, mivel a lényege, hogy sok húst eszünk zöldségekkel, követve a vadászó-gyűjtögető ember életmódját, a szénhidrátokat és a cukrot viszont messze elkerüljük.

Paleo diétaA sztárok közül Matthew McConaughey és Jessica Biel a paleo étrend lelkes követői, és rajtuk kívül is egyre többen követik ez a fajta étkezést.

Az új trend 2001 óta ismert a világ számára, amikor is Loren Cordain, a Colorado Állami Egyetem professzora kiadta A paleo diéta című munkáját, ami azóta óriási népszerűségnek örvend. Nemrég kiderült, hogy hiába az egyre divatosabb élemód trend, elég csupán nyolc hétig követni a diétát ahhoz, hogy komoly egészségügyi kockázatokkal kelljen szembenézni.

A University of Melbourne kutatói szerint nem csak az elhízás veszélye miatt jelent extra egészségügyi kockázatot a paleo, hanem az izomtömegnek is árt. A szakemberek szerint a diabétesszel küzdők bölcsebben teszik, ha inkább a mediterrán étrendet választják.

Senkinek sem ajánlhatjuk jó szívvel a paleót, de főként azok kerüljék, akik már eleve túlsúlyosak, és emellett még ülőmunkát is végeznek – összegzi a lényeget a kutatást vezető Sof Andrikopoulos, a University of Melbourne adjunktusa.