Porckorongsérv: van úgy, hogy nem is fáj

A porckorongsérv sokszor hirtelen éles fájdalommal jelentkezik, mások évekig élnek úgy, hogy észre sem veszik. A porckorongsérvnek sokféle tünete lehet, ugyanilyen változatos a kezelés módja is. Sok esetben elég a fizikoterápia és a fájdalomcsillapítás, de szükség lehet műtétre is. A fájdalmat megelőzhetjük egészséges életmóddal és a hát célzott edzésével.

A porckorongsérv okai és keletkezése

A 23 porckorong nélkül gerincünk merev lenne. A gerinc valójában e kis rugalmas lemezeknek köszönhetően mozgékony, amelyek a puffert képeznek az egyes csigolyák között. Ezek nucleus pulposus magból állnak, amely körül fix gyűrű van. Ezek a „lengéscsillapítók” éjjelente, mint a szivacs, folyadékot és tápanyagot szívnak fel, hogy a nap folyamán terheléskor újra leadják ezeket.

Segít a célzott mozgásAz életkor növekedésével a porckorongok elvesztik regenerálódási képességüket és elhasználódnak. Ezzel nem csak a puha mag lesz kevésbé rugalmas, hanem a védő gyűrű is porózus lesz, és repedések keletkeznek rajta, folyadék léphet ki a környező szövetekbe. A porckorong „előreesik”, az eredmény a porckorongsérv.

Nem mindig vannak jelek

Attól függően, hogy a mag hova csúszik, jelentkeznek a panaszok. Ha nyomódik egy ideg, vagy a gerincvelő, szúró, bénító fájdalmat okozhat. Más esetben előfordulhat, hogy a porckorongsérv nem okoz fájdalmat, és éveken át észrevétlen marad.

Tipikus tünetek

Szerepet játszik az a terület, ahol fellép a porckorongsérv. Leggyakrabban az ágyéki gerincen fordul elő, a nyaki gerincen viszonylag ritka, a tünetek ennek megfelelően nagyon eltérőek:

  • Az ágyéki régióban a porckorongsérv általában fájldalommal jár, amely később kiterjed is lábakra is.
  • A nyaki porckorongsérvnél a fájdalmak a vállban, karban és kézben jelentkeznek.
  • Ha a porckorong a gerincvelőt nyomja, a karokban és a lábakban jelentkező fájdalom nagyon intenzív lehet, zsibbadás és bizsergés kíséri.
  • A hólyag és a végbél záróizmai is érintettek lehetnek.

Műtét ritkán szükséges

Csak az esetek mintegy tíz százalékánál szükséges műtét, amikor a tönkrement porckorong-szövetet eltávolítják. Műtét után azonban nem mindig csökken a fájdalom, mert a hegszövet elszaporodhat, és ez nyomja az ideget. Ahhoz, hogy valóban megszabaduljunk a porckorongsérv utáni szenvedéstől, jót tesz a sok mozgás.

Akár a rendszeres séta, a hát- és hasizmok erősítése segíthet, mert sem a sebész, sem a fájdalomcsillapító nem helyettesítheti a stabil „izomfűzőt”, amely megadja a porckorongoknak a szükséges stabilitást.

(Németből fordította: Koncz László)