A nők szövetségese, az articsóka

Az articsóka kivonata főleg a nők számára hasznos: tisztít, karcsúsít, méregtelenít, nagy szövetségese a gyomornak és az emésztésnek. Magas vérnyomás és heves szívdobogás (tachycardia) ellen, illetve menstruációs fájdalomnál is hatásos. A növény kivonata szinte gyógyszer a 0 és A vércsoportúak számára, de káros a másik két csoportnak (B és AB).

A tinktúrában ugyanazokat a tulajdonságokat találjuk, mint a növényben, de az említetteken kívül vannak benne polifenolok, cinarin, cinaropikrin, valamint fontos ásványok, mint pl. a vas, kalcium, kálium, magnézium és flavonoid vegyületek, valamint több vitamin: C-, B1– és B3.

Leveleit, szárát használjákTisztító, vízhajtó, méregtelenítő, emésztést segítő, reuma elleni, vérszegénység elleni, antioxidáns tartalmú, karcsúsító, alacsonyan tartja a koleszterinszintet. A nők számára nagyon hasznos a klimax idején jelentkező szorongás, rossz közérzet esetén, illetve menstruációs fájdalomnál, magas vérnyomásnál, megnyugtatja a gyors szívverést.

Lássuk, hogyan kell használni

  • A törzsoldatból általában napi 20-30 cseppet kell fogyasztani.
  • Enyhe tünetek esetén, mint az emésztés segítése, tisztításra, női problémák kezelésére, a belek szabályozására elég 20 csepp, kevés szénsavmentes vízben feloldva, éhgyomorra.
  • Egy kicsit komolyabb célzott kezelésre, mint az alacsony vércukorszint (hipoglikémia), vagy a májjal összefüggő betegségeknél ajánlott 30 csepp napi 3-szor, az étkezések közötti időben.
  • A kúrának legalább egy hónapig kell tartania, és mindig tanácsos kikérni szakember véleményét is.

A kivonat készítéséhez a növény leveleit és a friss szárakat használják, amelyeket április és június között szednek. Ebből készül az 1:10 arányú oldat, amit 55%-os alkoholban oldanak fel.

A vércsoport diéta kapcsán elismert dr. Mozzi szerint az articsóka szinte gyógyszer a 0 és A vércsoportúak számára, de káros a másik két csoportnak (B és AB).

Az articsóka kivonata nem ajánlott szoptatáskor, mert akadályozza a tej termelődését. Nem javasolt epevezeték-elzáródás, illetve epehólyagműtét esetén sem.

(Olaszból fordította: Székely Enikő)