Keressük a tojást az összetevők között!

A színes tojásokkal teli fészek a húsvét része, de vannak, akiknek csak a gyönyörködés jut, mert a tojások elfogyasztásából kimaradnak. Sok ember szervezete erős védekező reakciót mutat a tojásfehérjére, ritkábban a sárgájára. Maga az allergén anyag valójában ártalmatlan, a bajt az okozza, hogy az allergiás személy immunrendszere idegen anyagként kezeli.

Az idegen anyag leküzdésére a szervezet az E-immunglobulin antitesteket használja, ami az allergénekhez kötődve azt eredményezi, hogy a speciális fehérvérsejtek hisztamint bocsátanak ki.

A leveskockában is lehet tojásA hisztamin felelős a bőrpírért, duzzanatért és a viszketésért. A tojásfogyasztás az érintetteknél hányingert, hasi görcsöket, hasmenést, kiütést vagy légzési nehézségeket okoz. Ez a nagyon erős allergiás készség már kis mennyiségű allergén anyagok fogyasztása után is életveszélyes sokkos állapotot idézhet elő.

Az allergia nem egyformán erős minden érintettnél. Néhány allergiában szenvedő, aki például a desszertben nem tűri a nyers tojást, könnyen eheti azt főtt formában. Mások olyan érzékenyen reagálnak, hogy nemcsak a tyúktojás, hanem a liba- vagy kacsatojás is allergiás reakciókat vált ki. Ritka esetben keresztallergia fordulhat elő a hasonló kémiai fehérjeszerkezet következtében, és már a szárnyashús, vagy madártoll is allergiás reakciókat válthat ki.

Élelmiszer-allergia

Az élelmiszer-allergiától különbözik a pszeudoallergia, amikor a hisztamin E-immunglobulin nélkül jelenik meg. Bizonyos élelmiszer- és adalékanyag-összetevőkben, mint a színezékek, tartósítószerek vagy ízesítőszerek, közvetlenül reakcióba lépnek az ún. hízósejtekkel, és hisztamint szabadítanak fel. A hisztaminban gazdag ételek, például a sajt, a hal és a bor fogyasztása is allergiás tüneteket okozhat az egyes embereknél. Az allergiával ellentétben a pszeudoallergia ritka, és csak nagyobb mennyiségű allergén okoz panaszokat.

A tojás keresése

A húsvéti tojásról egyszerű lemondani, a tojás keresése a késztermékekben ezzel szemben bonyolultabb. Mivel a tojást kötőanyagként és lazító szerként használják, ezek megtalálhatók a süteményekben, szószokban, majonézekben, fagylaltban és desszertekben. Folyadéktisztításra is használják a tojást, így nyomai felfedezhetők a húslevesben, gyümölcslében és borban. Az összetevők listáján az idegen fehérje, állati fehérje, lecitin, stabilizátorok és emulgeálószerek elnevezés mögött gyakran rejlik a tojás.

Biztosra az megy, aki kerüli a késztermékeket és maga főz és süt. Gyakran azonban a süteményreceptek nem nélkülözhetik a tojást. Segítséget jelenthetnek a tojáshelyettesítők. Használjunk sütésnél két evőkanál vizet, egy evőkanál növényi olajat és egy fél teáskanálnyi sütőport egy tojás helyett, de pótolhatjuk a tojást egy evőkanál teljes szójaliszttel és két evőkanál vízzel.

(Németből fordította: Koncz László)