Nyolchetes diétázással visszafordítható a diabétesz

Egy mindössze nyolc hétig tartó diétával vissza lehet fordítani a 2-es típusú diabéteszt – közölték most kutatók. Kimutatták, hogy még azokban a betegekben is elmúlt a betegség a két hónapos tápanyagbeviteli korlátozást követően, akik már egy évtizede szenvedtek diabéteszben. Az inzulintermelés helyreállt, ami a betegség gyökerénél szüntette meg a problémát.

A Newcastle-i Egyetem munkatársai ráadásul azt is bebizonyították, hogy a fogyókúra befejezése után hat hónappal a kísérlet résztvevői még mindig mentesek voltak a betegségtől, ami arra utal, hogy az állapotot gyakorlatilag visszafordították. A diabétesz kutatásában „paradigmaváltásként” aposztrofált felfedezés a milliókat érintő betegség olcsó kezelési módjának kidolgozását eredményezheti.

Visszafordítható a 2-es diabétesz2-es típusú diabétesz akkor alakul ki, ha a szervezet nem képes elegendő mennyiségű inzulint termelni a vércukor szabályozásához, illetve ha a sejtek nem képesek reagálni az inzulinra. A betegség gyakran függ össze az elhízással, és általában középkorúakban jelentkezik. Súlyos esetben a végtag-amputáció, a szívroham és a vakság kockázatával járhat.

Eddig úgy gondolták, hogy amint a betegség kialakult, nem lehet gyógyítani. Egyre több kutatás mutat azonban arra, hogy a fogyás visszafordíthatja az állapotot. A kutatók szerint ez azzal magyarázható, hogy ha eltávolítják a zsírt a hasnyálmirigyből, helyreállhat az inzulintermelés, ami a betegség gyökerénél szünteti meg a problémát.

A Diabetes Care című szaklapban publikált kísérletben az egyetem munkatársai azt bizonyították, hogy a betegség nem csupán visszafordítható, hanem ez a visszafordítás néhány hét alatt elérhető.

A kísérletben részt vevő diabéteszes betegek naponta csupán 700 kalóriát fogyasztottak, aminek következtében nyolc hét alatt átlagosan 14 kilogrammot fogytak. A 30 alanyból 12 esetében visszafordult a diabétesz. A kísérlet után a résztvevők fokozatosan megnövelték tápanyagbevitelüket az egészséges szintre, átlagosan egyharmadával kevesebbre, mint a kísérlet előtti fogyasztásuk volt. Amikor hat hónappal később újra megvizsgálták őket, a résztvevők közül senki sem szedte vissza a leadott kilókat, és egyetlen személyben sem tért vissza a diabétesz, akiknél előzőleg a betegség visszafordulását tapasztalták.