Mindig fáradt? Ez lehet az oka!

Fáradtnak, kimerült? Gyakran egyszerűen túl kevés alvás van a panaszok hátterében, de ha mindig fáradtak vagyunk, akár betegség is megbújhat mögötte. A fáradtság oka lehet vas- vagy vitaminhiány, de súlyos betegség is, mint pl. a rák, vagy depresszió is lehet kiváltó ok. Nézzük a leggyakoribb okokat, amelyek állandó fáradtság érzéséhez vezethetnek!

Az akut fáradtság védelmi mechanizmus a túlterheltség ellen. Alvás közben a test regenerálódik és új erőt gyűjthet. Ha alváshiány okozza a fáradtságot, mennyiségi vagy minőségi alváshiány lehet az ok: vagy túl keveset alszunk, vagy az alvás minősége rossz, és így nem eléggé pihentető.

Frissítő, pihentető alvásA fáradtság különböző betegségek másodlagos tünete is lehet, ilyenek például:

  • vashiány
  • alvás közbeni légzéskimaradás
  • fertőző betegség
  • anyagcsere-betegség
  • rák
  • pszichikai okok
  • vitaminhiány

Számos más oka is lehet, ha mindig fáradtak vagyunk. Fontos jelzés, hogy kellemesnek vagy kellemetlennek érezzük-e a fáradtságot.

Pszichikai okok

A fáradtságnak nemcsak a fizikai, hanem lelki okai is lehetnek. Ez különösen igaz akkor, ha a fáradtság levertséggel és rossz hangulattal társul. A depresszióban szenvedőknek gyakran nehéz elaludni este, általában nem alusszák át az éjszakát, gyakran felébrednek, és elegendő alvás ellenére sem frissek és kipihentek.

Vérszegénység

Ha Ön mindig fáradt, vérszegénység is lehet az oka. A vérszegénység keletkezhet például úgy, a vérképzés károsodott a csontvelőben, vagy a vörösvértestek fokozott lebomlása következik be. Emellett azonban B12-vitamin-, folsav- vagy vashiány is lehet az oka.

Alvás közbeni légzéskimaradás

A légzéskimaradás az alvás közbeni a rövid ideig tartó légzésleállás. Ez a garat izmainak erős elernyedése következtében jelentkezik. Az ilyen légzésszünetek szélsőséges esetben akár egy percig is eltarthatnak, ekkor szervezetünk felébreszt, többnyire levegő után kapkodunk. Gyakran azonban az is előfordul, hogy az ember nem ébred fel, csak bizonyos testi funkciók élénkülnek fel.

Fertőző betegség

A szervezet legyengül a fertőző betegségektől, és mivel a legjobban alvás közben regenerálódhat, a betegség során mindig fáradtnak érezzük magunkat. Ez a fáradtságérzés és kimerültség gyakran megfigyelhető influenza alatt. De míg az influenza körülbelül egy hét alatt lecseng, egyéb fertőző betegségek hosszadalmasak lehetnek. A mirigyes láz pl. gyakran hosszú ideig nem diagnosztizálható, mert a jellegzetes tünetek hiányoznak.

Anyagcserezavar

Egyes metabolikus betegségek, például cukorbetegség, vagy pajzsmirigy-elégtelenség is lehet az állandó fáradtság oka. Ha mindig fáradtak vagyunk, az összefügghet a vércukorszinttel. Pajzsmirigy-alulműködés esetén a pajzsmirigy túl kevés hormont termel, ez megnyilvánulhat olyan tünetekben, mint a törékeny haj és körmök, étvágytalanság, fogékonyság fertőzésekre, csökkent koncentrálóképesség, súlygyarapodás és fáradtság.

Rák

Ha az állandó fáradtságnak nincs más oka, figyelembe kell venni, hogy a legtöbb rák fáradtsággal, gyengeséggel, bágyadtsággal és erőtlenséggel társul.

(Németből fordította: Koncz László)