A legtöbb orvos nem ismeri fel a demencia korai tüneteit

A középkorú demens betegek gyakran szembesülnek azzal, hogy orvosuk legyint a tüneteik hallatán, figyelmen kívül hagyja azokat, mondván, csak egyszerű fáradtságról, túlterheltségről van szó. A korai tünetek felismerése pedig kulcsfontosságú volna a kezelésben. Érdekes, hogy az empátia és a humorérzék elvesztése is a demencia korai tünetei között szerepelhet.

A motiváció elvesztése, az érdektelenség, a feledékenység, a szexualitással kapcsolatos problémák olyan tünetek, amelyekre sok orvos legyint: a középkorú emberekre gyakran jellemző munkahelyi és családi gondokat látják a jelenségben. Ugyanakkor ezek az Alzheimer-kór tünetei is lehetnek, így érdemes ezt a lehetőséget is megvizsgálni. Egy átlagos demens páciens esetében akár évekig is eltarthat, amíg releváns diagnózist kap.

A fáradtság mást is jelenthetJonathan Rohrer, a University College London fronttemporális demencia specialistája szerint komoly problémát jelent, hogy a legtöbb orvos azt hiszi, hogy a feledékenység, és általában véve a memóriával kapcsolatos gondok lehetnek csupán az Alzheimer-kór tünetei. Holott a leggyakrabban először a személyiség alapvetői tulajdonságai változnak meg, és a motiváció tűnik el.

A demencia korai tünetei rengeteg formában megjelenhetnek, amit az orvosok legtöbbször sajnos figyelmen kívül hagynak. A furcsább tünetek közé tartozik például az, ha a páciens hirtelen édesszájú lesz. Volt egyszer egy páciensem, aki felhagyott könyvelői munkájával, és egy édességgyárban kezdett dolgozni… ahonnan kirúgták azért, mert titokban befalta a frissen elkészült termékeket – mondja dr. Rohrer, aki szerint problematikus az is, hogy a motiváció eltűnését a szakemberek legtöbbször a depresszióval azonosítják. Az empátia és a humorérzék elvesztése szintén a demencia korai tünetei között szerepelhet – mondja a szakember.