A csomagolt gyorsételek veszélyes vegyületei

Már csak azért sem érdemes túl sok gyorsételt fogyasztani, mert akár veszélyes kemikáliák is kerülhetnek így a szervezetünkbe: a ftalátok főként a csomagolóanyagokkal jutnak testbe. Azoknak az embereknek a vizeletében, akik sok gyorsételt fogyasztanak, a ftalátok 24-40 százalékkal nagyobb arányban találhatók meg, mint azokéban, akik nem élnek gyorsétellel.

A ftalátok szerves vegyületek, amelyek a hormonrendszerbe avatkozva korai pubertást okoznak, károsítják a férfiak szaporodási képességét és csökkentik a kamaszfiúk tesztoszteronszintjét. Ez alacsony spermaszámot okozhat, ezért összefüggésbe hozhatók a férfiak termékenységi problémáival.

Kioldódó ftalátokMás vizsgálatok szerint azonban a nők sem érezhetik magukat biztonságban ezektől a vegyületektől, hiszen a ftalátok kapcsolatba hozhatóak a mellrákkal is.

Egyértelmű az összefüggés az elmúlt 24 órában fogyasztott gyorsétel és a vérben talált ftalátok között, különösen két konkrét ftalát esetében – mondja a kutatást vezető Ami Zota, a George Washington Egyetem adjunktusa.

A két ftalát a DEHP és a DiNP. A DEHP használatát az amerikai kormány betiltotta gyermekjátékok esetében, és átmenetileg a DiNP kapcsán is hasonló a helyzet.

A szakember azt is elmondta, hogy ezt a vegyületet rengeteg területen használják, mivel a műanyagot rugalmassá teszi. Az élelmiszeriparban főként a csomagolással és egyes élelmiszer-feldolgozó gépek használata révén juthat a szervezetbe.