A macskák gyógyító ereje

Hogyan tudnak gyógyítani a macskák? Milyen hatással vannak a hangulatunkra, hogyan teszik jobbá az életünket? Derítsük ki, milyen erő rejlik a dorombolásban, a simogatásban, a szeretetteljes játékos karmokban. Kétségtelen, hogy egy háziállat közelsége jótékony hatással van nem csak a lélekre, hanem a testre is. Nézzük meg, hogyan működik a macskaterápia!

Vannak, akik azt állítják, hogy az állatterápiák számtalan lehetősége közül a macskaterápia az igazi és legjobb, mivel a cicák hatása a szellemi és fizikai jólétünkre azonnali.

Megnyugtat, ellazítAz első jó tulajdonságuk, hogy hatással vannak a vérkeringésünkre. A Minnesotai Egyetem 10 éven át tartó kutatása kifejezetten azt a területet vizsgálta, hogy milyen hatással van a szívre egy macska jelenléte. Kimutatták, hogy 30%-kal csökkenti a szívinfarktus kockázatát. A vizsgálat során összehasonlították a vérvizsgálat értékeit a háziállatot tartók, illetve a nem tartók között. Az eredmény szerint, akinek van háziállata, annak alacsonyabb a vérnyomása.

A macskatartás a depressziós állapotokban is segít, jótékonyan hat a triglicerid szintre és az izomfeszültségre. Bizonyított, hogy a dorombolás frekvenciája jó hatással van az egészségre, a 20-140 Hz közötti vibrációnak számos előnye van. Segít például ellazítani az izmokat, segíti a sebgyógyulást is, és erősíti a csontokat.

A macskák közelsége nemcsak a vérnyomást csökkenti, hanem az Alzheimer-kórral élőknek is jótékony, mivel csökkenti a betegség által generált szorongást. Még az AIDS-betegek számára is hasznos a macska, mert esetükben is ritkábban fordul elő depresszió.

Figyelemre méltó előnyöket figyeltek meg az idősek, fogyatékkal élők, krónikus betegek esetében is. Egyes tanulmányok jó eredményeket mutattak ki a skizofréniában és az álmatlanságban szenvedőknél is.

A macskákkal való bánásmód azonban egy sor óvintézkedést tesz szükségessé. Vegyük észre, ha a macska bolhás, vagy ha macska-aknéja van és kezeljük. Ahogy a kutyák, a macskák is küzdhetnek mentális zavarokkal, nem ritka, hogy depresszióba esnek. Főleg akkor fordul elő ilyesmi, ha nincs számukra elég inger, és el kell fojtani az energiájukat.

Akinek macskája van, annak muszáj időt találnia rá, hogy játsszon vele, szeretgesse. Aki sokat utazik, szintén számolhat néhány kockázattal, és a sok autózás sincs jó hatással az állatokra. Előfordulhat macskanátha, különböző fertőzések… Nem akarjuk felsorolni az összes lehetséges kockázatot és ezzel elvenni a kisállattartók kedvét, de mindez része a felelős állattartásnak.

A kapcsolat kétoldalú: azzal, hogy vigyázunk az állatunkra, növeljük a szeretetet, amit majd tőle kapunk vissza.

(Olaszból fordította: Székely Enikő)