Echinacea, a görög sündisznó

A kasvirág (echinacea) használata nagyon régi időkre nyúlik vissza, az amerikai őslakosok is használták sebgyógyításra, torokfájásra, rovar- és kígyóharapásra. Neve a görög echinos (sündisznó) szóból származik. A kasvirág alapú szerek számos formában léteznek, kapszula, csepp, tinktúra, spray, szemcsepp is van belőle. Leggyakoribb formája a gyógytea.

A kasvirágot számos megbetegedésnél, pl. megfázásnál, köhögésnél, torokfájásnál használjuk. Immunstimuláló, antibakteriális, gyulladáscsökkentő, és hasznos a bőrnek is. Van egy olyan, ma még kevéssé ismert hatásmechanizmusa, amely növeli az immunsejtek számát. Befolyásolhatja az immunszupresszív szerekkel végzett terápiát.

Külső és belső használatra is jóTermészetes kasvirág főzet

A gyógyteához a növény szárított és aprított részeit használják, főleg a gyökerét. A főzetet úgy állítjuk elő, hogy 2 dl hideg vízbe teszünk egy kiskanál szárított gyökeret. 5 percig főzzük, majd levesszük a tűzről, és 10 percig hagyjuk pihenni. Ezután leszűrjük, majd ízesíthetjük citrommal, mézzel. Naponta maximum két csészével fogyasszunk, két hét után tartsunk szünetet.

Külső-belső használat

Külsőleg pakolásnak vagy lemosónak használhatjuk, hegek, bőrgyulladás, irritációk stb. esetén. Gyulladáscsökkentő, immunrendszert segítő, védő funkciókat lát el. Képes olyan környezetet teremteni a bőrnek, amely támogatja a szövetek regenerációját és gátolja a fertőzéseket.

Belsőleg használható az összes köhögéses, megfázásos, torokfájással járó, influenzás panaszra.

Kasvirág csipkebogyóval

A fent leírt eljárással készítjük, csak adunk hozzá egy fél kiskanál csipkebogyót. Emlékezzünk, hogy 10 percig állni kell hagyni, hogy minden hatóanyag kijöjjön a növényekből.

Ez a két növény segíti egymást, mivel a kasvirág előnyeit csak növeli a csipkebogyó magas C-vitamin tartalma. Erősítik az immunrendszert, felveszik a harcot a fertőzésekkel és a légúti megbetegedésekkel.

Kasvirág és fehérmályva

Egy az előzőhöz hasonló készítmény. Egy csapott kiskanál kasvirág és egy kanál fehérmályva (Althaea officinalis) kell hozzá, ugyanazzal a módszerrel készítjük. Szinténbőr problémákra ajánlott, pakolásként vagy lemosóként.

A mályva adja a puhaságot, a nyugtató és gyulladáscsökkentő hatást pedig a kasvirág. Belsőleg a nyálkahártya, gyomor és bélrendszer támogatására, immunrendszer erősítésére ajánlott.

Hatóanyagai

  • echinacin, gyulladásgátló, antivirális és antibiotikus
  • isobutylamide, nagyon hatékony gombaölő, Candida albicans ellen is jó
  • alcamid, az egyik olyan gyulladásgátló anyag, amely képes megakadályozni a kórokozók elszaporodását
  • polifenolok, anti-aging tulajdonság és egyéb előnyös hatások, különösen a bőr számára
  • A-, C- és E-vitaminok, nem csak a bőr felső rétegének jók, hanem immunstimulálóként is.

(Olaszból fordította: Székely Enikő)