A szennyezett levegőtől gyorsabban meszesednek az artériák

Korábban már kimutatták a szívbetegség és a (por)részecske-szennyezés közötti összefüggést, de azoknak a vizsgálatoknak az adatgyűjtése korlátozott lehetőségeket nyújtott. Egy hosszú távú kutatás, amelybe 6000 embert vontak be az Egyesült Államokban, a vizsgálat tíz éve alatt kimutatta, hogy a levegőszennyezés felgyorsítja a lerakódást az erekben.

Az erek megkeményedése szívrohamot idézhet elő. A MESA (Multi-Ethnic Study of Atherosclerosis and Air Pollution) kutatásában több ízben mérték a szívartériákban a kalciumlerakódást CT felvétellel, és lakcím alapján értékelték az egyes személyek levegőszennyezettségnek kitettségét.

Sokszorosa az elviselhetőnekA kutatás új információt nyújt arra nézve, hogyan érinti a légszennyezés a fő biológiai folyamatokat, amelyek végül szívbetegséghez vezetnek – jelentette ki dr. Joel Kaufman, a University of Washington környezet-, foglalkozás-egészségügyi és epidemiológia professzora.

A kutatók kikalkulálták minden egyes személynek a mikropor (a 2,5 mikronnál kisebb porrészecskék) expozícióját. Ez a por annyira kicsi, hogy szabad szemmel nem látható. A PM2,5 mellett még mérték a nitrogén-oxid, a nitrogén-dioxid és a korom expozíciót. A kutatás kiterjedt a résztvevők környezetének és lakásának levegőszennyezettségére is.

2000 és 2012 között az epidemiológiai kutatásban résztvevők több alkalommal is CT vizsgálaton vettek részt, hogy megállapítsák a kalciumlerakódás mértékét a szívartériákban. A legerősebb összefüggést a mikroporra és a gépjármű közlekedéshez kapcsolódó szennyező gázokra (nitrogén-oxidok) mutatták ki.

Eszerint minden 5 mikrogramm/köbméter PM2,5 koncentráció emelkedés – vagy 35 ppb nitrogén-oxid koncentráció emelkedés a résztvevőknél 4 Agatston egységgel gyorsabban meszesítette el az szívartériákat.

Ezt a hatást még az Egyesült Államokban is meg lehetett figyelni, ahol – más országokkal összehasonlítva – kiemelkedően jól sikerült csökkenteni a szennyezést – mondta Kaufman professzor. Az expozíciók alacsonynak minősültek – a környezeti levegőre vonatkozó határértékhez képest. (Az előírt éves átlag a PM2,5 koncentrációra 12 mikrogramm/köbméter.)

A MESA résztvevői esetében 9,2 és 22,6 mikrogramm/köbméter között változott a PM2,5 koncentráció.