Homeopátia a nehéz napokra

A menstruáció előtti és alatti fájdalmat szinte minden nő ismeri. Néhányan csak enyhe nyomást éreznek az alhasban, mások számára azonban ez az időszak igazi megpróbáltatás: görcsös hasi fájdalom, migrénes fejfájás, keringési zavarok és hangulatingadozások kísérik a menstruációt. A homeopátia sok szenvedőnél meglepően hatékony a tünetek enyhítésében.

A tünetek enyhítésére sokan fájdalomcsillapítókat, sőt hormonokat szednek, ám van egy szelíd módja annak, hogy az időszak elviselhetőbbé váljon: helyesen használva a homeopátia is jelentősen csökkenti a PMS és a menstruáció tüneteit.

A kiválasztás nem egyszerűA megfelelő szert nem könnyű megtalálni, a betegnek részletesen és pontosan le kell írnia tüneteit. Ha megvan a szer, fontos szerepe van az adagolásnak. A golyócskákat vagy a nyelv alatt, vagy egy pohár vízben kell feloldani.

Homeopátia PMS-nél

Premenstruációs szindróma (PMS) esetén a nőknek gyakran nagyon különböző fájdalmai és tünetei vannak. Fejfájás, keringési problémák, alhasi fájdalom, görcsök, bőrproblémák és depresszió esetén 5 Cimicifuga D12 golyócskát lehet naponta bevenni. E gömböcskéket a ciklus 14. napjától a vérzés fellépéséig kell használni.

Ha álmatlanság, fáradtság, súlyos fejfájás vagy migrén, homályos látás és szédülés, sírós hangulat és mellkasi fájdalom jelentkezik, a Ciklámen D6 segíthet. Ebből naponta 2×5 golyócskát kell használni a 14. ciklusnaptól a menstruáció kezdetéig.

Vannak, akiknél a menstruáció előtt megfázásszerű tünetek és fejfájás, fáradtság és ingerlékenység jelentkezik. Ilyenkor Magnesium carbonicum D12 segít. Naponta 2×5 gömböcskét kell bevenni a ciklus 14. napjától a fellépő vérzésig.

Menstruációs fájdalomra

Menstruáció alatt a súlyos hasi fájdalom általában a legnagyobb probléma az érintett nőknél. De még ez is különböző módon fejeződhet ki, és ennek megfelelően egyénenként kell kezelni.

Görcsös fájdalom esetén, ami hőhatásra enyhül, az első napon óránként 5 Magnesium phosphoricum D4 golyócskát kell bevenni. Ezután elegendő naponta 3-4 alkalommal napi 5 golyócska. Javulás esetén az adag tovább csökkenthető.

Kólikás fájdalmak esetén, amelyek hő hatására enyhülnek, sötét vérzésnél, puffadásnál, hányásnál, ingerlékenységnél Chamomilla D6 segíthet. Vegyen be kezdetben óránként 5 gömböcskét, utána csak 3-4-szer naponta 5-öt.

Veratrum album D6 segít erős menstruációs fájdalommal fellépő keringési problémák, ájulási hajlam, hideg veríték, hányinger, hányás és vizes hasmenés esetén. Az első napon 5 golyócskát kell óránként bevenni, majd csökkenteni az adagot napi 3-4 alkalomra.

Ha már a vérzés megkezdése előtt erős görcsös fájdalomtól szenved, vérkeringési zavarai vannak és ideges, segíthet a Viburnum opulus D4. Ebből az első nap óránként 5 golyócskát kell bevenni, aztán napi 3-4 alkalomra csökkenteni az adagot.

(Németből fordította: Koncz László)