Szabaduljunk a szemölcsöktől!

A szemölcsök szinte varázsütésre megjelennek, és általában egy idő után maguktól eltűnnek. Különösen nyáron, amikor mezítláb szaladgálunk, uszodába járunk, akkor szerzünk be igen gyorsan szemölcsöket – főként a talpunkon. A megelőzéshez a fürdőszandál sem mindig megoldás. A bőrgyógyász és az egyik, vagy a másik természetes gyógyszer segít.

A szemölcsök általában ártalmatlanok elváltozások, többnyire kezelés nélkül is eltűnnek egy idő után. Okozói fertőző vírusok, gyakorlatilag mindenhol a világon léteznek, és a legtöbb ember előbb-utóbb megfertőződik, gyakran éppen akkor, amikor a szervezet védekező képessége csökken. A genitális szemölcsök kivételével ártalmatlanok.

Befelé nőA talpon befelé nőnek

A vírusok megtámadják legkisebb bőrsérüléseket és kedvelik a nedves, lágy bőrt, ami úszásnál és szaunázásnál nem elkerülhető. Ha véletlenül megkarcoljuk a talpunkat, vagy ha megpróbáljuk magunk eltávolítani, akkor szétterjednek. A szemölcsök általában nem okoznak fájdalmat, egyedül a talpon levők fájnak, mert ezek befelé növekednek. A vastag szaruhártyáról ismerhetők fel, piros és fekete pontokkal tarkítva.

Fertőzés kockázata uszodában és sportolásnál

Fertőzések fenyegetnek az uszodán, tornatermeken és öltözőkön kívül a szaunában, fitneszstúdióban, a szállodai szobákban, vagyis mindig ott, ahol néha mezítláb tartózkodunk, és ahol sokan megfordulnak. A lappangási idő négy héttől nyolc hónap terjed. A strandpapucs nyújt némi védelmet, a lábujjak közötti szárazság és tiszta törölköző csökkenti a fertőzés kockázatát. A gyakran szemölcstől szenvedő emberek vigyenek magukkal például tornaszőnyeget vagy a szauna ülőpadját takarják le saját törölközővel.

Mi segíthet?

Amilyen gyorsan jöttek a szaruhártya-kinövések, olyan gyorsan el is tűnnek. Ha azonban hosszabb időn át megmaradnak, ennek csökken a valószínűsége. Néhány fontos módszer az eltüntetéshez:

  • Szalicilsav: mint a tyúkszemtapasz, ez is tartalmazza a szalicilsav és tejsav kombinációját. Ez a módszer meglehetősen hosszadalmas, akár két hónapig is eltarthat, és következetesen kell végrehajtani.
  • A homeopátiában Thuja tinktúrát javasolnak.
  • Monoklór-ecetsav: spatulával kis mennyiségű savat kenünk a szemölcsre és ragtapasszal lekötjük. Egy hét elteltével a monoklór-ecetsav feloldja a szemölcs felső rétegét, és a varasodás leválik a tapasszal együtt. A sav mindig csak a szemölcs felső rétegét oldja fel, ezért az eljárást mindaddig ismételni kell, amíg a szemölcs teljesen eltűnik. Ha a szemölcs nem tűnik el, áztassa a szemölcsöt langyos sós vízbe, és ezután távolítsa el a savas oldattal kezelt réteget. Védje a szemölcs környékét zsíros krémmel.
  • Gyakori módszer a szemölcs folyékony nitrogénnel történő fagyasztása, vagy lézeres eltávolítása.
  • Különösen talpszemölcsnél csak sebészeti kezelés segít, ami a szemölcs kivágását jelenti.

Az immunrendszer általános erősítése segít, ekkor csökken a szemölcsvírusok általi fertőzés.

(Németből fordította: Konc z László)