Milyen bajt jelezhet a lábunk?

A reflexológusok és a lábmasszázs elkötelezett hívei világszerte azt állítják, hogy lábunk egyes pontjainak manipulálásával belső szerveink is egészségesebbek lehetnek. Egyelőre kevés tudományos bizonyíték létezik ennek alátámasztására, mindenesetre valószínűnek látszik, hogy az általános egészségi állapotunk a lábunkra is rányomja bélyegét.

A következő jelek utalhatnak arra, hogy nemcsak a lábunkkal van baj, hanem talán más probléma is van az egészségünkkel.

Amikor begörcsöl a láb

Az izomgörcs amellett, hogy kellemetlen, problémát is jelezhet. Rendszerint a dehidratáció és a tápanyaghiány, különösen a nátrium-, kalcium-, kálium- vagy magnéziumhiány kerülhet szóba ilyenkor.

Az izomgörcs tápanyaghiány jelezA nagylábujj megnagyobbodása

Ennek oka a köszvény is lehet, ami a gyulladásos arthritis leggyakoribb fajtája a férfiak körében. Az alkohol, a túl sok hús és bizonyos gyógyszerek növelik a köszvény kialakulásának esélyét.

Hideg lábak

Ha folyton hideg az ember lába, lehet, hogy keringési problémákkal állunk szemben, de szó lehet cukorbetegségről, pajzsmirigy-problémákról és vérszegénységről is.

Bedagadt lábak

Akár életveszélyes problémákra is utalhatnak a dagadt lábak: a rossz keringés szívelégtelenséggel is összefügghet, de szó lehet vese- vagy épp májelégtelenségről, mélyvénás trombózisról is.

Kanál formájú lábujjkörmök

A homorú körmök, más néven a koilonychia nemcsak esztétikai szempontból aggályos, hanem súlyos vashiányos vérszegénységet is mutathat. Szó lehet alultápláltságról, belső vérzésről, cölákiáról is.

Lábzsibbadás

A zsibbadás és az apró tűszúrás jellegű érzetek keringési rendellenességekre utalnak. Ha más területekre is kiterjed a probléma, akár daganat vagy sztrók jeléről is beszélhetünk.

Elszíneződött lábujjkörmök

A sárga köröm a gyakran körömlakkot használó nőknél gyakori, de más is lehet a háttérben. A tuberkulózist, májproblémákat gyakran a sárga körmök jelzik elsőként.

Amikor nehéz felemelni a lábat

Amikor a láb egy részét szinte lehetetlen felemelni, súlyos izom- vagy neurológiai és anatómiai problémák is állhatnak a háttérben. Ritkán gyermekbénulás, vagy agy- és gerincvelőt érintő rendellenességről van szó.

Lábujj-ízületi fájdalom

Bebizonyosodott, hogy számos esetben rheumatoid arthritis áll a háttérben.

Állandó fájdalmak

A diabétesz és a neuropátia gyakori tünete, de szó lehet idegkárosodásról is. Ez gyakran azzal jár, hogy a beteg képtelen érzékelni a fájdalmat, pl. sérülések esetén.