Kedves Látogatóink! Finanszírozási nehézségeink szponzor híján – 15 éves működés után – bennünket is arra kényszerítenek, hogy fogjuk vissza a tempót. Ezért már nem közlünk új cikkeket, de továbbra is elérhetők a keresőink, a holdnaptár, a kínai horoszkóp és a másfél évtized alatt megjelent írásaink.
Reméljük, hogy hamarosan lesz olyan üzleti partnerünk, aki akár tulajdonosként, akár üzemeltetőként lát fantáziát a Natúrszigetben, és kész tovább működtetni, fejleszteni az oldalunkat.
Továbbra is vigyázzanak magukra és szeretteikre!

Ördögkarom – csak az afrikai gyógyít

Az afrikai ördögkarom a Kalahári-sivatag országaiból származik. Gyógyászati célokra csak a föld alatti oldalgyökerei értékesek. A növény akár 1,5 méter hosszú hajtásokat növeszt, amelyek a talajon fekszenek, a virágok karomszerű termései adják a nevét. A termések kis horgaikkal belekapaszkodnak a tárgyakba, élőlényekbe, hogy ezen a módon szaporodjanak.

Az ördögkarmot étvágytalanság és emésztési zavarok ellen használják, amelyeknél a kísérő tünet puffadás, gyomorégés, hányinger, hányás és gyomortáji fájdalom. Támogatólag hat a különböző degeneratív betegségeknél a váz- és izomrendszer betegségeinél.

Afrikai ördögkaromKlinikai vizsgálatok kimutatták, hogy az ördögkarom gyökerei különböző típusú derékfájások (degeneratív csigolyatest-elváltozások), reuma, idegfájdalom (neuralgia) és fejfájás enyhítésére is alkalmasak. Nagy dózisban (naponta kétszer körülbelül 480 mg gyökér szárazanyag-tartalom) kezelhető a Crohn-betegség is.

A népi gyógyászatban a gyökérzetből készült kenőcs külsőleg alkalmazható sebek, fekélyek, kelések kezelésére. A dél-afrikai és namíbiai őslakosok már régóta használják a sokoldalú orvosságot emésztési zavarok, a vér betegségei, szülési fájdalom, reuma és a gyomor-bélrendszer betegségeinek (epe, máj, vesék) kezelésére.

Az európaiak a népgyógyászatban öregedés ellen, köszvény, ízületi gyulladás, allergia és különböző anyagcserezavarok kezelésére használják. Homeopátiában mozgásszervi betegségeknél, valamint a máj, epe és a hasnyálmirigy betegségeinél alkalmazzák.

Adagolás

Az ördögkarom gyökér fogyasztható tea, kapszula, tabletta, pezsgőtabletta és porok formájában. Az átlagos napi dózis étvágytalanság esetén, ha nincs más előírás, kb. 1,5 g. Más panaszok esetén az átlagos napi adag 4,5 g.

Az ördögkarom tea elkészítéséhez 4,5 g apróra vágott vagy durvára porított gyökeret (megfelel körülbelül 1 teáskanálnak) 300 ml forrásban lévő vízzel felöntjük, és állni hagyjuk körülbelül 8 órán át szobahőmérsékleten. Ezután a teát leszűrve, napi három adagra elosztjuk. A teát ne használják ismert gyomor- vagy nyombélfekély esetén, epekövesek csak orvosi tanácsra fogyasszák.

Hatás, mellékhatás

A gyökérben található iridoidok keserűanyagok, amelyek izgatják a nyelv ízlelőbimbóit, ami növeli a nyál- és gyomornedv-kiválasztást, ezáltal az étvágyat, és így elősegítik az emésztést. Csökkentik a gyomor pH-értékét, stimulálják az epekiválasztást, növelik a székletürítést és javítják különböző emésztőenzimek tevékenységét. Az ördögkaromnak gyulladáscsökkentő és gyenge fájdalomcsillapító hatása is van, ami valószínűleg visszavezethető az iridoidokra és egyéb keserűanyagokra.

Nagyon ritkán előfordulhat, hogy túlérzékenységi reakciók jelentkeznek, például csalánkiütés, bőrkiütés, és még sokk is felléphet. Ritkán jelentkezik hányinger, hányás, hasmenés, fejfájás és szédülés. Kölcsönhatás más szerekkel nem ismert.

(Németből fordította: Koncz László)