A lépcsőzés hatékony fegyver a demencia ellen

Az nem újdonság, hogy a rendszeres testmozgás jót tesz az egészségnek. Az viszont új hír, hogy már egy olyan egyszerű, hétköznapi rutin, mint a lépcsőzés is hatékony eszköz lehet a kognitív képességek gyengülése ellen. A lefelé lépcsőzés, lejtőről lefelé gyaloglás, lehajlás az idősek szervezetét kevéssé terheli meg, de hozzájárul a demencia elkerüléséhez.

Az a fajta excentrikus mozgás, amelynek során az izmok inkább nyúlnak, mint rövidülnek, komolyabb agymunkát igényel, és ezzel a demencia tüneteit is késlelteti. A lépcsőzés pont ebbe a kategóriába tartozik, tehát idős korban érdemes kerülni a liftet, amikor csak lehet – mondja az ausztráliai Edith Cowan Egyetem kutatást vezető professzora, Ken Nosaka.

Lift helyett lépcsőA kutatás során 26 férfit vizsgáltak, akiknek életkora 60 és 76 év között alakult. Az alanyok közül volt, aki excentrikus, míg más koncentrikus gyakorlatsorokban vett részt 12 héten keresztül. A résztvevők egészségét folyamatosan figyelemmel kísérték, és a kutatás végén bebizonyosodott, hogy az excentrikus gyakorlatok pozitívabb hatással voltak az alanyokra, mint a koncentrikus mozgásformák.

Egy másik kutatás során túlsúlyos idős hölgyek lépcsőztek folyamatosan hetente kétszer, és a lefelé lépcsőzők jobb általános egészségügyi eredményekkel zárták a kísérletet, mint a felfelé lépcsőzők.

Egy perthi idősek otthonában hasonló kísérletre került sor: a lakók 12 héten keresztül excentrikus mozgásformákat végeztek, vagyis lefelé lépcsőztek, leültek, lejtőről gyalogoltak lefelé, lehajoltak többször is.

Ezek a gyakorlatok az idősek szervezetét és anyagcseréjét kevésbé terhelték meg, viszont komolyabb agymunkát igényeltek, ami nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a demencia elkerülhető legyen.