Táplálkozással az immunrendszerért

A megfázás nem csak télen veszélyezteti a szervezetet, hanem nyáron is. Nem számít, milyen évszak van, a meleg levegő hirtelen hidegre váltása érzékennyé tesz minden korosztályt – a gyerekektől az idősekig. Aki meg akarja előzni a náthát, köhögést, torokfájást és a rekedtséget, erősítenie kell az immunrendszerét, a test védekezési mechanizmusát.

Igyunk eleget

A testmozgás, friss levegő és a szauna mellett a kiegyensúlyozott táplálkozás is segít a megfázás ellen, de erősíti a védekezési mechanizmust is. Nem csak bizonyos ételek fogyasztása, hanem a megfelelő folyadékbevitel is fontos. Legalább két liter folyadékot kell naponta, a legalkalmasabb az ásványvíz vagy a keserű tea.

Gabonák sok cinkkelVitaminok segítik az immunrendszert

Létfontosságúak a vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek, amelyek gondoskodnak az egészséges immunrendszerről. Különösen a C-, E- és D-vitamin elengedhetetlen az immunrendszert erősítése érdekében. Csökkentik a fertőzésekre való hajlamot azzal, hogy csökkentik a szabad gyököket, így védik a sejteket. Jó C-vitamin szállítók a citrusfélék, a kivi és a zöldségek, pl. a kelkáposzta vagy a brokkoli. A petrezselyem is sok C-vitamint tartalmaz. E-vitamin főleg növényi olajokban, D-vitamin olajos halakban található.

Egészséges táplálkozás

A célzott vitaminfelvétel mellett ajánlott télen és nyáron elegendő mennyiségű gyümölcsöt és zöldséget enni. A nyers koszt is segít erősíteni a szervezet védekező mechanizmusát. A „napi egy alma az orvost távol tartja” mottó szó szerint veendő, ha erősíteni akarjuk a legyengült immunrendszert.

Különös tekintettel a gyermekek védekező mechanizmusára, a szülőknek kell ügyelni a gyermekek kiegyensúlyozott étrendjére. Gyakran nem könnyű megmagyarázni a gyerekeknek, hogy a gyümölcsök és zöldségek fogyasztása miért fontos. Egyedi ételreceptek is meggyőzhetik a gyerekeket arról, hogy nem csak a sült krumpli, az édességek és a kóla ízletes.

A cink is segít

A különböző nyomelemek mindenki számára fontosak. Mindenekelőtt a cink járul hozzá nagyban a védelem erősítéséhez. Életre kelti az immunrendszert, biztosítja a száj- és az orrnyálkahártya védelmét. Ezek akadályozzák meg elsősorban a kórokozók szervezetbe jutását. Ajánlott 15 mg cink bevitele naponta.

Cinkben különösen gazdagok a tenger gyümölcsei (különösen az osztriga, halak), valamint a tejtermékek, a tojás, a gabonafélék. A szervezet alapvetően jobban hasznosítja az állati eredetű élelmiszereket.

Táplálékkiegészítők krónikus hiány esetén

Normális esetben az egészséges ember egészséges táplálkozás révén képes felvenni a szükséges anyagokat, így további vitaminok és nyomelemek fogyasztására nincs szükség. Bizonyos helyzetekben, például bizonyos tápanyagok krónikus hiánya esetén célszerű beszélni az orvossal az étrend-kiegészítőkről.

(Németből fordította: Koncz László)