Anyagcserekúra: útmutató és étrend

Az anyagcserediéta növekvő népszerűségnek örvend. Állítólag méregtelenít, átprogramozza az anyagcserét, és a súlyunk utána is megmarad. Mindehhez apró étrendi változtatásokat, étrend-kiegészítőket és homeopátiás HCG zsírcseppecskéket kombinálnak. Az étrend, amely lehetővé teszi, hogy 12 kilót 21 napon belül eltávolítsunk testünkről, egyszerűnek hangzik.

Az étrend csupán 500 kcal-t engedélyez naponta. A HCG terhességi hormont cseppecskék formájában vesszük fel a zsír-anyagcsere ösztönönzésére. Ehhez jönnek az úgynevezett létfontosságú anyagok, vagyis a táplálékkiegészítők, hogy a szervezetet minden szükséges anyaggal ellássák. Bemutatjuk az étrend fázisait, és gyors útmutatót adunk a 21 napos fogyókúrához.

Az első két napon még lehetDiétaterv

Nincs szigorú szabály. Általában az anyagcserekúra két napon át magas kalóriatartalmú étrenddel kezdődik. Ezután jön a 21 napos diétafázis zsír, cukor és alkohol nélkül, amit egy stabilizációs fázis követ, ekkor lassan növeljük a kalóriát. Végül a diéta ismét normalizálódik, és teszteljük, hogy a testsúlyunk állandó marad-e. Többnyire 3-5 étkezés ajánlott naponta, sokat kell inni, 2-4 liter folyadék ajánlott.

1. Feltöltési napok (ínyencnapok)

Az anyagcserekúra olyan két nappal indul, amelyeken zsíros és nagy szénhidráttartalmú étrend van napirenden. A pizzától a tejszínes tortáig minden megengedett ebben a szakaszban. Ezek az ínyencnapok serkentik az anyagcserét, így az égési folyamat a következő hetekben teljes sebességgel történik. A feltöltési fázisban naponta többször HCG-t és vitaminokat veszünk be. A HCG gömböcskék adagolására vonatkozóan különböző vélemények vannak. Ajánlott általában 6-30 golyócska vagy csepp beszedése egész napra elosztva. A gömböcskét hagyjuk nyelvünk alatt feloldódni, utána 15-30 percig semmit sem együnk, igyunk, és ne mossunk fogat.

2. Diétás szakasz (fogyási szakasz)

Az anyagcserekúra legalább 21 napos fogyókúrás szakaszában 500 kcal engedélyezett naponta. Van köztük zöldség és nagy fehérjetartalmú táplálékok, pl. sovány hús, hal és tofu – de a mennyiségük döntő. Tilosak:

  • cukor
  • alkohol
  • tej
  • szénhidrátban gazdag élelmiszerek, mint a kenyér, tésztafélék
  • zsírok, pl. vaj, olaj, de zsírtartalmú krémek is
  • bizonyos gyümölcsök és zöldségek (pl. avokádó, répa, burgonya és ananász)

3. Stabilizációs szakasz

A 21 napos stabilizálási szakasz az anyagcserekúra koncepciója szerint az ideális testsúly elérésével kezdődik. A feladat most az, hogy megtartsuk ezt a testsúlyt. Az első két napon továbbra is a diétás szakasz megengedett élelmiszereit fogyasztjuk, de kiesnek a HCG-gömböcskék, a vitaminokat továbbra is beszedjük.

Ezután az étrendbe lépésről-lépésre ismét különböző élelmiszereket és zsírokat veszünk fel. A szervezet ugyanis saját szükségletét már nem a zsírtartalékokból, hanem az élelmiszerekből fedezi. Továbbra is tartózkodnunk kell a cukortól, alkoholtól és egyéb szénhidrátoktól. Ebben a szakaszban magunk teszteljük, hogy mennyit ehetünk súlygyarapodás nélkül.

4. Fenntartó szakasz

Ha a súly stabilizálódott, jön a végső szakasz. A 3-6 hónapos fenntartó szakaszban egyre több élelmiszert veszünk fel az étrendbe, és ellenőrizzük, hogy súlyunk állandó marad-e.

(Németből fordította: Koncz László)