A finom por növeli a vesebetegek számát

Kína több régiójában, ahol igen magas a finom por szennyezettség, magasabb a membrán-nefropátia (vesebetegség) előfordulása. Ez a – krónikus levegőszennyezettséggel összefüggő – betegség, amelyet valószínűleg a vesék immunrendszerének rendellenessége okoz, az utóbbi tíz évben évente 13 százalékkal nőtt Kína bizonyos, finom porral szennyezett tartományaiban.

A levegő szennyezettségéről már bebizonyították a kutatók, hogy légzőszervi és szív- és érrendszeri betegségeket okoz. Egy új kutatás most azt állítja, hogy valószínűleg vesekárosodást is. Az eredmények a városokban tapasztalható légszennyezésre irányítják a figyelmet. Kínában komoly problémát jelent a finom por szennyezés, de az egyén egészségére gyakorolt hatása egyelőre nem teljesen tisztázott.

Szegény FöldA Southern Medical University – Guangzhou, Kína – kutatói dr. Fan Fan Hou vezetésével vizsgálták a 11 éven át gyűjtött vesebiopszia leleteket, amelyeket több, mint 71 000 pácienstől nyertek Kína 282 városában, minden korcsoportból.

A membrán-nefropátia kialakulásának valószínűsége évente 13 százalékkal nőtt a kutatás 11 éve alatt, míg a többi vesebetegség aránya stabil maradt.

Azokban a régiókban, ahol magas volt a levegő finom por szennyezettsége, ott volt a legnagyobb a membrán-nefropátia előfordulásának aránya.

A membrán-nefropátia gyakorisága megduplázódott az utóbbi évtizedben Kínában. Kimutattuk, hogy a növekedés szorosan összefügg a részecskeszennyezés regionális eloszlásával – jelentette ki dr. Hou.