Mikor forduljunk nefrológushoz?

Becslések szerint a magyar lakosság majdnem 10%-a szenved valamilyen vesebetegségben, többségük azonban nincs tisztában az állapotával. A vese károsodása ugyanis akár évekig is észrevétlen maradhat, az elváltozásokat a kezdeti szakaszban csak laborvizsgálat mutatja ki. Mi a teendő, ha problémát jelez a szűrővizsgálat, vagy felbukkannak az intő tünetek?

A finom por növeli a vesebetegek számát

Kína több régiójában, ahol igen magas a finom por szennyezettség, magasabb a membrán-nefropátia (vesebetegség) előfordulása. Ez a – krónikus levegőszennyezettséggel összefüggő – betegség, amelyet valószínűleg a vesék immunrendszerének rendellenessége okoz, az utóbbi tíz évben évente 13 százalékkal nőtt Kína bizonyos, finom porral szennyezett tartományaiban.

Vesebetegségeket is okozhat a metabolikus szindróma

A metabolikus szindróma egy sor egészségügyi rendellenességet jelent, amelyek együttesen növelik a cukorbetegségre, az agyvérzésre, a szív- és érrendszeri betegségekre, valamint a korai halálra való hajlamot. A szindróma diagnosztizálásához az alábbi jellemzőkből három, vagy több együttes jelenléte szükséges: magas vérnyomás, magas vércukorszint, derék és hastájon felhalmozódott zsír, alacsony jó koleszterinszint és magas zsírsavszint.