Vesebetegségeket is okozhat a metabolikus szindróma

A metabolikus szindróma egy sor egészségügyi rendellenességet jelent, amelyek együttesen növelik a cukorbetegségre, az agyvérzésre, a szív- és érrendszeri betegségekre, valamint a korai halálra való hajlamot. A szindróma diagnosztizálásához az alábbi jellemzőkből három, vagy több együttes jelenléte szükséges: magas vérnyomás, magas vércukorszint, derék és hastájon felhalmozódott zsír, alacsony jó koleszterinszint és magas zsírsavszint.

Vesebetegségeket is okozhat a metabolikus szindrómaEgy nemrég a Clinical Journal of the American Society Nephrology (CJASN) című szaklapban megjelent kutatás szerint a metabolikus szindróma a vesebetegségek kialakulásának esélyeit is növeli.

Dr. Sankar Navaneethan és kollegái összesen 11 kutatási anyagot vizsgáltak meg a metabolikus szindróma és a vesebetegségek kapcsolatának felderítésére. Összesen 30416 különböző etnikumú beteg orvosi adatait vették figyelembe a kutatás elkészítésekor.

Eredményeik szerint a metabolikus szindrómával diagnosztizált betegeknek 55 százalékkal több esélyük van a különböző vesebetegségek kialakulására. Bár a metabolikus szindróma egyéni összetevői külön-külön is növelik a vesebetegségek kialakulásának esélyeit, kombinálva minél több a jellemző tünet, annál nagyobb a veseproblémák megjelenésének esélye is.

„A háziorvosok jobb, ha odafigyelnek a metabolikus szindrómában szenvedő betegekre, azoknál ugyanis nagyobb eséllyel alakulnak ki különböző vese eredetű problémák is” – nyilatkozta Dr. Navaneethan.

A metabolikus szindróma megelőzése és kezelése – egészséges étrend, testmozgás, fogyás, valamint a koleszterinszint, a vérnyomás- és a vércukor-értékek csökkentése útján – segíthet megelőzni a veseproblémákat is. Korábbi klinikai vizsgálatok igazolták ezeknek a kezelési és megelőzési módszereknek a veseműködésre gyakorolt jótékony hatását, azonban a témában további kutatásokra lesz szükség.

(Forrás: Medipress)